La Paeria de Balaguer ha dut a terme 11 actuacions per a l’ocupabilitat, la inclusió social i el desenvolupament local al barri del Centre Històric de Balaguer, en el marc de la convocatòria 2023-2024 del Projecte Treball als Barris.
El projecte es va iniciar l’1 de novembre de 2023 i va finalitzar el passat dijous 31 d’octubre de 2024, i pel qual s’han desenvolupat projectes integrats que responen a necessitats socials, laborals i econòmiques diverses detectades prèviament al barri del Centre Històric. El projecte ha tingut una durada de 12 mesos i ha estat subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, el qual ha fet possible executar onze actuacions, amb un total atorgat de 415.175,26 € per a realitzar les contractacions i formacions. Aquestes accions tenien com a objectius afavorir la inserció sociolaboral de col·lectius amb dificultats d’inserció, i per a les quals s’han contractat vint-i-nou persones per a implementar les actuacions.
En el marc del Dispositiu d’Inserció Laboral ‘Som Barri’, des del qual s’ofereix un servei personalitzat d’orientació, acompanyament a la inserció, formacions i amb servei de prospecció empresarial, s’han realitzat 54 insercions laborals i més de 90 persones han participat d’accions de formació i orientació laboral. Les formacions que s’han dut a terme han estat el curs de mesures preventives i treballs en alçada alt en el sector de la construcció; el curs teòric i pràctic per a l’obtenció del carnet B de conduir, amb cofinançament de les persones participants; el pack formatiu de monitor/a a l’entorn educatiu; i el curs de competències bàsiques per a l’ocupació. També el Programa de Desenvolupament local ha comptat amb la contractació d’una figura tècnica responsable del projecte ocupacional de Treball als Barris i de desenvolupament local, amb l’objectiu d’afavorir el creixement socioeconòmic amb la dinamització comercial del barri, així com del mercat de venda no sedentària de Balaguer, i la creació d’ocupació i de millora de qualitat de vida del veïnat al centre històric de Balaguer.
D’altra banda, des del Programa d’Experienciació laboral s’han dut a terme nou accions ocupacionals i d’experienciació professional, que són intervencions de caràcter ambiental, urbanístic i social-comunitari, per les quals s’han realitzat un total de vint-i-cinc contractacions laborals per a persones que estan inscrites al SOC, com a demandants d’ocupació no ocupades i residents al Centre Històric de Balaguer. Les actuacions han tingut una durada de 6 i 9 mesos, per les quals s’ha dut a terme el Programa de Competències Bàsiques per a l’Ocupació, el qual anava dirigit a persones d’origen migrant, nouvingudes o amb nivells d’estudis bàsics o nuls, amb formacions sobre llengua catalana, competències bàsiques numèriques i alfabetització digital. Un altre dels programes realitzats ha estat el projecte d’Acció Comunitària ‘Balaguer Conviu’, pel qual a través d’activitats i dinàmiques participatives s’han dut a terme accions com tasts d’oficis, tallers d’hàbits saludables, de música i cant, activitats infantils i un cicle de xerrades educatives. El projecte ha comptat amb la participació del Pla Educatiu d’Entorn, el Servei d’Orientació i Atenció a les Famílies del Consell comarcal de la Noguera i l’Equip d’Atenció Psicopedagògica de Balaguer.
Un altre dels programes duts a terme ha estat el Servei d’Acompanyament a la gent gran ‘De la mà’, el qual compta actualment amb 56 usuaris i que ofereix un servei gratuït d’acompanyament a persones més grans de 65 anys residents a Balaguer, que tinguin dificultats per a sortir soles de casa. En el marc del projecte s’han realitzat quatre sessions d’envelliment actiu, en col·laboració amb l’equip de l’EAP de Salut Comunitària i el Programa Singulars ‘Som Joves’ com activitat de vincle social.
Finalment, s’han dut a terme accions a l’espai urbà, com l’enjardinament i manteniment dels espais verds del barri, amb tasques de jardineria i de neteja d’espais verds de zones com el Barranc dels Rucs, el talús dels Arços, la zona verda del carrer Abadia, i el manteniment de la zona enjardinada del carrer Teixidors. També s’ha iniciat la rehabilitació d’edificis plurifamiliars a la plaça Ollé Pinell, amb l’objectiu de promoure l’habitatge social al barri. Igualment, també s’ha realitzat l’arranjament dels porxos dels carrers del Centre Històric i s’ha adequat un solar de titularitat municipal per a ús social i espai de joc al carrer Sant Pere.
La implementació d’aquests projectes de suport al territori amb necessitats de reequilibri territorial i social contribueix a la millora de la regeneració física del barri, la potenciació de l’activitat econòmica, la urbanització i millora de l’espai públic i mobilitat urbana, la millora de la qualitat de vida de les persones residents; la millora de la imatge del Centre Històric i el sentiment de pertinença a la ciutat de Balaguer; l’impuls de la prospecció empresarial; i la creació d’ocupació, inserció sociolaboral i de generació d’ofertes d’accions formatives.
Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del Programa de suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social: Projecte Treball als barris. És una acció cofinançada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, la Generalitat de Catalunya i el Ministerio de Trabajo y Economía Social-Servicio Público de Empleo Estatal.
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
L’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Noguera ha impulsat la creació de l’Espai Jove…
Athanàgia ha publicat avui el seu nou disc, 'El desig d’esfondrar murs'. És el nou…
La història i les vivències del tren Lleida-Balaguer s’exposa des d’aquest dijous al Museu de…
Aquest lloc web utilitza cookies.