La Paeria de Balaguer ha dut a terme 11 actuacions per a l’ocupabilitat, la inclusió social i el desenvolupament local al barri del Centre Històric de Balaguer, en el marc de la convocatòria 2023-2024 del Projecte Treball als Barris.
El projecte es va iniciar l’1 de novembre de 2023 i va finalitzar el passat dijous 31 d’octubre de 2024, i pel qual s’han desenvolupat projectes integrats que responen a necessitats socials, laborals i econòmiques diverses detectades prèviament al barri del Centre Històric. El projecte ha tingut una durada de 12 mesos i ha estat subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, el qual ha fet possible executar onze actuacions, amb un total atorgat de 415.175,26 € per a realitzar les contractacions i formacions. Aquestes accions tenien com a objectius afavorir la inserció sociolaboral de col·lectius amb dificultats d’inserció, i per a les quals s’han contractat vint-i-nou persones per a implementar les actuacions.
En el marc del Dispositiu d’Inserció Laboral ‘Som Barri’, des del qual s’ofereix un servei personalitzat d’orientació, acompanyament a la inserció, formacions i amb servei de prospecció empresarial, s’han realitzat 54 insercions laborals i més de 90 persones han participat d’accions de formació i orientació laboral. Les formacions que s’han dut a terme han estat el curs de mesures preventives i treballs en alçada alt en el sector de la construcció; el curs teòric i pràctic per a l’obtenció del carnet B de conduir, amb cofinançament de les persones participants; el pack formatiu de monitor/a a l’entorn educatiu; i el curs de competències bàsiques per a l’ocupació. També el Programa de Desenvolupament local ha comptat amb la contractació d’una figura tècnica responsable del projecte ocupacional de Treball als Barris i de desenvolupament local, amb l’objectiu d’afavorir el creixement socioeconòmic amb la dinamització comercial del barri, així com del mercat de venda no sedentària de Balaguer, i la creació d’ocupació i de millora de qualitat de vida del veïnat al centre històric de Balaguer.
D’altra banda, des del Programa d’Experienciació laboral s’han dut a terme nou accions ocupacionals i d’experienciació professional, que són intervencions de caràcter ambiental, urbanístic i social-comunitari, per les quals s’han realitzat un total de vint-i-cinc contractacions laborals per a persones que estan inscrites al SOC, com a demandants d’ocupació no ocupades i residents al Centre Històric de Balaguer. Les actuacions han tingut una durada de 6 i 9 mesos, per les quals s’ha dut a terme el Programa de Competències Bàsiques per a l’Ocupació, el qual anava dirigit a persones d’origen migrant, nouvingudes o amb nivells d’estudis bàsics o nuls, amb formacions sobre llengua catalana, competències bàsiques numèriques i alfabetització digital. Un altre dels programes realitzats ha estat el projecte d’Acció Comunitària ‘Balaguer Conviu’, pel qual a través d’activitats i dinàmiques participatives s’han dut a terme accions com tasts d’oficis, tallers d’hàbits saludables, de música i cant, activitats infantils i un cicle de xerrades educatives. El projecte ha comptat amb la participació del Pla Educatiu d’Entorn, el Servei d’Orientació i Atenció a les Famílies del Consell comarcal de la Noguera i l’Equip d’Atenció Psicopedagògica de Balaguer.
Un altre dels programes duts a terme ha estat el Servei d’Acompanyament a la gent gran ‘De la mà’, el qual compta actualment amb 56 usuaris i que ofereix un servei gratuït d’acompanyament a persones més grans de 65 anys residents a Balaguer, que tinguin dificultats per a sortir soles de casa. En el marc del projecte s’han realitzat quatre sessions d’envelliment actiu, en col·laboració amb l’equip de l’EAP de Salut Comunitària i el Programa Singulars ‘Som Joves’ com activitat de vincle social.
Finalment, s’han dut a terme accions a l’espai urbà, com l’enjardinament i manteniment dels espais verds del barri, amb tasques de jardineria i de neteja d’espais verds de zones com el Barranc dels Rucs, el talús dels Arços, la zona verda del carrer Abadia, i el manteniment de la zona enjardinada del carrer Teixidors. També s’ha iniciat la rehabilitació d’edificis plurifamiliars a la plaça Ollé Pinell, amb l’objectiu de promoure l’habitatge social al barri. Igualment, també s’ha realitzat l’arranjament dels porxos dels carrers del Centre Històric i s’ha adequat un solar de titularitat municipal per a ús social i espai de joc al carrer Sant Pere.
La implementació d’aquests projectes de suport al territori amb necessitats de reequilibri territorial i social contribueix a la millora de la regeneració física del barri, la potenciació de l’activitat econòmica, la urbanització i millora de l’espai públic i mobilitat urbana, la millora de la qualitat de vida de les persones residents; la millora de la imatge del Centre Històric i el sentiment de pertinença a la ciutat de Balaguer; l’impuls de la prospecció empresarial; i la creació d’ocupació, inserció sociolaboral i de generació d’ofertes d’accions formatives.
Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del Programa de suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social: Projecte Treball als barris. És una acció cofinançada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, la Generalitat de Catalunya i el Ministerio de Trabajo y Economía Social-Servicio Público de Empleo Estatal.
El Parc Astronòmic del Montsec (PAM) ha posat en servei aquesta setmana la nova instal·lació…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
Aquest lloc web utilitza cookies.