Categories: ComarcaSocietat

El Geoparc Conca de Tremp-Montsec pren el nom ‘Orígens-Pirineus Catalans’ com a marca per donar-se a conèixer

ACN Lleida .-  Geoparc Orígens-Pirineus Catalans és el nom comercial que adopta a partir d’ara el Geoparc Conca de Tremp-Montsec per promocionar-se i donar-se a conèixer. Es vol posar èmfasi, d’aquesta manera, en els orígens i en els diferents estadis de la formació dels Pirineus i, a la vegada, s’ha cercat una denominació que aixoplugués els dinou municipis lleidatans que integren el Geoparc, repartits entre quatre comarques. La nova marca s’acompanya d’un logotip amb la imatge d’una petjada de dinosaure, en concret d’un titanosaure, i de la lletra ‘O’, per reforçar així el terme i el concepte ‘orígens’. D’altra banda, des del Geoparc es fixen com a objectiu poder aconseguir en els pròxims anys més finançament per poder tirar les diferents accions previstes i poder revalidar d’aquí a quatre anys aquest segell de la Unesco, que reconeix mundialment la riquesa geològica i paleontològica, el patrimoni natural, històric i cultural d’aquest territori.
Geoparc Orígens-Pirineus Catalans és el nom escollit com a marca de posicionament del territori Conca de Tremp-Montsec, després de l’obtenció aquest segell el 17 d’abril passat. Un geoparc és un territori reconegut per la Unesco que compta amb un patrimoni geològic, paleontològic i miner d’importància internacional. El distintiu de geoparc no és una figura legal de protecció sinó el reconeixement d’aquesta organització internacional a un model de gestió del patrimoni com a eina de desenvolupament sostenible que involucra, en tot moment, les comunitats locals.
La Xarxa Global de Geoparcs de la Unesco comprèn 140 localitzacions en 38 països d’arreu del món. D’aquestes, 73 formen part de la Xarxa de Geoparcs Europeus i es reparteixen en 24 països, dels quals dos es troben en territori català, el de la Catalunya Central i el recentment reconegut de la Conca de Tremp-Montsec.

El geoparc lleidatà el formen 19 municipis de 4 comarques: el Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell que, conjuntament, superen els 2.000 quilòmetres quadrats. És una àrea amb un gran valor geològic i natural, que permet explicar com es van formar serralades com la dels Pirineus. També s’hi troben altres elements que ajuden a explicar l’evolució de la vida, com per exemple, les restes fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa.

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, ha explicat que rebre el reconeixement com a geoparc “posa en valor els actius del territori, en especial la geologia, i això és importantíssim per a la seva conservació”.

Dinosaures i evolució de la vida

És precisament per aquests motius que s’ha decidit adoptar com a nom comercial ‘Geoparc Orígens-Pirineus Catalans’, que va més enllà de la simple denominació geogràfica amb què els científics coneixen la zona. Així, la paraula ‘orígens’ emfasitza la rellevància del territori per explicar el sorgiment i evolució de la serralada del Pirineus i també els diferents estadis d’evolució de la vida. Alhora, incorpora ‘Pirineus Catalans’ per facilitar la ubicació i el posicionament geogràfic d’aquest territori.

A més, el logotip es basa en un dels trets més significatius de la Conca de Tremp-Montsec, considerat el seu leitmotiv, com és la presència de fòssils dels darrers dinosaures que van viure a Europa abans de la seva extinció. Un d’aquests va ser el titanosaure, un rèptil de coll i cua llargues. La seva empremta s’incorpora en la ‘O’ del logotip, on es pot distingir la petjada de la pota del darrera, de forma arrodonida, i la del davant, en forma de mitja lluna. En aquest sentit, el president del geoparc, Joan Ubach, s’ha mostrat convençut que el nom comercial del geoparc, que recull l’empremta dels últims dinosaures d’Europa, “ajudarà a posicionar el territori a nivell internacional”.

El logotip i el nou nom comercial són fruit d’un procés de treball i concertació amb el territori, en el què han participat més de 50 persones de diversos sectors socials en grups de treball. L’objectiu és posicionar el geoparc no només entre el públic científic sinó atreure visitants nacionals i internacionals amb diversitat d’interessos. El reconeixement del geoparc comporta formar part d’una xarxa internacional i d’un programa propi de la Unesco, amb el consegüent impuls pel turisme i l’activitat econòmica. Així, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha qualificat el geoparc com a projecte “de territori” i ha assegurat que incidirà positivament en el desenvolupament econòmic i turístic de la demarcació i “ajudarà a posicionar més i millor les comarques de Lleida”.

Incrementar els visitants al territori i més pressupost

Els responsables del projecte confien que el reconeixement per part de la Unesco a la zona de la Conca de Tremp-Montsec com a Geoparc Mundial es tradueixi en visibilitat del territori en l’àmbit internacional i, així, en un increment dels visitants. En aquest sentit, Joan Ubach preveu que es dupliqui el nombre de visitants en cinc anys. Actualment els dinou municipis -Pallars Jussà (catorze), la Noguera (tres), el Pallars Sobirà (un) i l’Alt Urgell (un)- que conformen el Geoparc registren unes 100.000 pernoctacions i esperen incrementar considerablement aquesta xifra, amb el repte de desestacionalitzar els turistes.

Actualment, el Geoparc compta amb un pressupost d’uns 150.000 euros anuals i aquesta xifra esperen poder-la doblar per tal de poder dur a terme les diferents accions previstes en el Pla director amb l’objectiu de poder revalidar el segell de la Unesco d’aquí a quatre anys. Per això, els responsables del Geoparc es fixen com un dels principals reptes poder aconseguir més finançament per a l’any vinent i els següents, segons ha exposat Ubach.

Un projecte de territori

L’òrgan de gestió del projecte Geoparc Orígens-Pirineus Catalans és una associació sense ànim de lucre, formada per tots els ajuntaments del Pallars Jussà, així com els municipis d’Àger, Camarasa i Vilanova de Meià (Noguera); Baix Pallars (Pallars Sobirà), i Coll de Nargó (Alt Urgell). També en són membres els consells comarcals del Pallars Jussà i de la Noguera.

L’associació compta amb el suport d’altres entitats, com l’Institut per al Desenvolupament i Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat; el Comitè Espanyol de Geoparcs; la Diputació de Lleida; l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont; la Universitat de Lleida (UdL); la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); la Universitat de Barcelona (UB), i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

El geoparc disposa de tres seus, totes situades a Tremp. La seu científica al Centre de Suport Territorial Pirineus de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC); la seu administrativa, ubicada a l’Ajuntament de Tremp, i el Centre de Visitants, l’Epicentre, com a punt d’informació turística i espai de benvinguda als visitants.

Balaguer Televisió

Missatges recents

Balaguer renova la il·luminació del Teatre Municipal

El Teatre Municipal de Balaguer ha realitzat l’adquisició d’un nou sistema d’il·luminació amb tecnologia LED,…

7 hores fa

Àger fa una renovació energètica en diferents equipaments municipals

L'Ajuntament d'Àger continua amb el seu compromís de millorar la sostenibilitat i reduir l'impacte ambiental…

7 hores fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 09/01/2025

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

8 hores fa

La música nord-americana de Bum Ditthree sonarà al Teatre Municipal de Balaguer

El Grup d’Art4 ha volgut fer un gir a les seves propostes culturals i pel…

11 hores fa

Commemorant la misèria

Com que no tenim res més important a fer, el Gobierno espanyol  vol dedicar aquest…

1 dia fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 08/01/2025

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

1 dia fa

Aquest lloc web utilitza cookies.