Categories: Comarca

Investigadors de la UAB demanen protegir de l’escalada la Cova Gran a Santa Linya per conservar les pintures

ACN Santa Linya .- Arqueòlegs de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) demanen protegir la Cova Gran situada al municipi de Santa Linya, a la Noguera, per la importància dels gravats de les parets. Posen de manifest que activitats com l’escalada fan perillar la conservació de les pintures que podrien tenir almenys 5.000 anys d’antiguitat, segons els estudis preliminars. El codirector de l’excavació, Javier Sánchez Martínez ha dit que en altres països és “impensable” que es realitzin activitats dins una cova d’aquestes característiques perquè “sempre hi ha gent pendent que no es destrueixin” unes representacions d’art que són “escasses”. Aquest dissabte ha finalitzat la campanya d’excavacions a la Cova Gran que ha durat cinc setmanes i en la qual hi han participat estudiants americans. Segons els arqueòlegs ha estat una campanya “ben positiva” perquè han pogut conèixer nous períodes de fins a 80.000 anys d’antiguitat.
Els investigadors del Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria (CEPAP) de la UAB han finalitzat les excavacions de la Cova Gran, situada al municipi de Santa Linya (Noguera) i han demanat que es protegeixi l’entorn d’activitats com l’escalada, tenint en compte valor que tenen les pintures trobades en algunes de les parets.
El codirector de l’excavació de la Cova Gran a Santa Linya, Javier Sánchez Martínez, ha explicat que les pintures podrien tenir “almenys 5.000 anys d’antiguitat”. És “inconcebible” que es realitzin activitats dins la Cova, en altres països estan” tancades”, no es fan activitats i “sempre hi ha algú que les vigila per evitar que es destrueixin”, ha apuntat. A més Sánchez afegeix que són manifestacions artístiques molt “escasses”.

Entre les propostes de protecció que ha explicat el codirector de l’excavació hi ha la col·locació de plaques de metacrilat que “deixin veure la pintura sense poder trepitjar-les”, diu Sánchez i també la museïtzació del jaciment que permetés als visitants conèixer l’entorn. A més a més, afegeix que l’Administració ” ja té sobre la taula aquestes propostes de protecció” que ajudarien a salvaguardar l’espai a través del seu coneixement, apunta. El fet que hi hagi graus prehistòrics a la Cova Gran i al mateix temps que s’hi programin activitats lúdiques fa s’hagi de tenir cura, apunta.

Aquest dissabte ha finalitzat la campanya d’excavacions a la Cova Gran que ha durat cinc setmanes i en la qual hi han participat un equip de quinze persones amb la presència d’ estudiants americans. Una d’elles és la Sara Kurland-Hill, estudiant de la Universitat de Lancaster, Franklin & Marshall College, a Pensilvania, que ha explicat que han estat treballant al jaciment i també han “netejat i classificat” al laboratori les restes trobades. La Sarah ha afegit que el seu interès passa per “conèixer la prehistòria, els neandertals, i també tot el que passava a les coves”.

La valoració que han fet de l’excavació ha estat “ben positiva” segons Rafael Mora, catedràtic de prehistòria de la UAB i membre del CEPAP. “Hem baixat la cronologia de la Cova Gran fins al moment i hem pogut conèixer altres períodes nous que fins ara no havíem vist”, explicava. “Si la cronologia estava en 50.000 anys, hem baixat un metre i mig de sediment en l’excavació i ara ens podem situar ja cap als 70.000 o 80.000 anys d’antiguitat”. Això els ha permès percebre un canvi en termes climàtics i també temporal, apunta Mora.

Pel que fa a les restes trobades, Mora, ha explicat que tot i que cal estudiar a fons les troballes han comprovat que “la restes de fauna han canviat”. Enlloc de trobar petits ossos cremats, que servien de combustible als Neandertals, ara “surten fragments d’ossos grans, d’animals grans i això denota un canvi de vida dels pobladors d’aquella època”, diu Mora.

La Cova Gran de Santa Linya es va descobrir l’any 2002 perquè fins al moment no s’havia detectat la seva presència ni tan sols en inspeccions aèries perquè queda amagada, diu Mora, però és única a Catalunya i gairebé a Europa, afegeix, perquè “s’hi pot trobar tota la seqüència temporal que va del Neolític fins a 80 mil anys d’antiguitat”. A més Mora explica que no s’hi ha fet excavacions anteriors, que s’ha erosionat naturalment i això li afegeix valor.
Mora afirma que el jaciment de la Cova Gran serà “estructural” en els propers 150 anys a Catalunya.

Balaguer Televisió

Missatges recents

El comerç balaguerí es converteix en l’aparador del rebuig contra els feminicidis

Els comerços de Balaguer s’adhereixen a la campanya de sensibilització i rebuig contra els feminicidis,…

17 hores fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 22/11/2024

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

20 hores fa

Colòmbia es proclama campiona del món a Balaguer

Amb aquest gol, transformat a la tanda de penals, la selecció colombiana sub-20 es va…

1 dia fa

Empat en un duel clau per la permanència

L'Artesa de Segre i la CEM Guineueta van repartir punts en un intens encontre que…

1 dia fa

El dinar solidari a 10 mans aconsegueix 14.212 euros

Aquest diumenge 24 de novembre el pavelló Molí de l'Esquerrà de Balaguer es va celebrar…

1 dia fa

Balaguer reivindica les llibertats de la dona amb una cursa multitudinària

Amb més de 600 inscrites, la ciutat de Balaguer ha tornat a reivindicar les llibertats…

2 dies fa

Aquest lloc web utilitza cookies.