Categories: ComarcaCultura

Les IX Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes presentaran el projecte de digitalització dels sepulcres dels Comtes d’Urgell

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit avui la presentació de les IX Jornades d’Història de l’Església i la Religiositat del Monestir de les Avellanes, que se celebraran els dies 9 i 10 de juliol. El tema de les jornades d’enguany serà ‘Entre el cel i la terra: vida eterna, mort i rituals als monestirs medievals’. La presentació ha comptat amb la participació del diputat Josep Ibarz, del professor d’Història de la UdL Joan Busqueta i del director del monestir de les Avellanes, Robert Porta, que han anunciat que les jornades serviran de marc, dilluns 9, per a la presentació del projecte de digitalització dels sepulcres dels Comptes d’Urgell.

La d’enguany no és una temàtica escollida a l’atzar, sinó que ha tingut molt a veure amb els icònics sepulcres que eren l’església del monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes fins la seva venda al Museu The Cloisters de Nova York a la primera meitat del segle XX. Avui, aquestes tombes tornen a estar d’actualitat gràcies a la iniciativa de la Diputació de Lleida, que ha aconseguit que les reproduccions virtuals d’aquests sepulcres puguin tornar a lluir, en breu, al seu lloc d’origen.

Segons ha detallat Robert Porta, dilluns vinent, dia 9, el president de la Diputació, Joan Reñé, presentarà oficialment en el marc de les Jornades aquest projecte de digitalització dels sepulcres. El director del Monestir ha volgut destacar que el projecte ha cobert només una primera fase, la corresponent a la digitalització, que ha tingut un cost de 22.000 euros, però que gràcies a la Diputació “s’ha obert una porta a establir noves col·laboracions”, una de les quals serà ben visible durant les jornades, atès que una de les conferències anirà a càrrec de Lucretia Kargère-Basco, conservadora de The Metropolitan Museum de Nova York, i tractarà sobre ‘The tombs of the Counts of Urgell in the ‘Cloisters’ (Les tombes dels Comtes d’Urgell a The Cloisters). Aquesta xarrada tindrà lloc dilluns a les 17.00 hores i l’estada de Kargère-Basco s’aprofitarà per dur a terme visites a diferents punts de ponent d’alt valor històric i patrimonial, com ara la Seu Vella o la Vall d’Àger, a més del mateix monestir. Porta també ha dit que sobre la taula i pendent d’estudi hi ha una possible línia d’intercanvi turístic entre Nova York i Lleida en base a aquesta relació de col·laboració entre ambdues parts i que lidera la Diputació.

Robert Porta ha avançat també que ja s’ha encetat una segona fase del projecte de digitalització, que serà la reproducció en pedra dels sepulcres, aquesta amb un pressupost de 200.000 euros. És per això que es crearà un consell d’assessors per treballar conjuntament amb el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i “dur a terme, a partir de la còpia digital, una còpia material, que en principi serà en pedra” i que serà una reproducció “fidedigna i amb garanties”. El primer sepulcre en el que s’està treballant és el de Don Àlvar Rodrigo de Cabrera (conegut també com a Àlvar I d’Urgell), comte d’Urgell i vescomte d’Àger, que segons Porta podria estar acabat “en menys d’un any”.

Per tot plegat, el diputat Josep Ibarz ha reiterat que aquest projecte “és una de les grans apostes de la Diputació de Lleida” per tot el que implica i representa, fins al punt que ha assenyalat que un dels reptes és aconseguir que “el Monestir de les Avellanes sigui el Poblet de les terres de Lleida”.

En qualsevol cas, aquesta novena edició de les Jornades d’Història de l’Església i la Religiositat del Monestir de les Avellanes se centrarà en el tema de la mort i la vida eterna en el context monàstic medieval. Ho farà mitjançant vuit conferències, impartides per especialistes de reconegut prestigi, com ara Jaume Mensa, Daniel Piñol, J. Antoni Iglesias-Fonseca, Francesca Español –aquesta una de les grans coneixedores del tema dels sepulcres, segons ha dit Busqueta–, José Luis Senra, Gisella Ripoll, Francesc Tuset, Núria Molist, Eduardo Carrero, Daniel Rico, Josep Benseny, Arturo Tello  i Karen Stöber, directora científica de les Jornades, que presentarà les conclusions.

Tots ells presentaran diverses aproximacions al tema de la mort i el més enllà, examinant també les actituds medievals cap a la mort, els rituals funeraris, i les preparacions per al Judici Final, des de diversos punts de vista, com són la història, l’art, la litúrgia, els textos i l’arqueologia.

Com cada any, les conferències i els debats estaran complementats per diverses activitats relacionades amb el tema de les jornades. Concretament, s’oferiran visites guiades a alguns panteons i espais funeraris del Comtat d’Urgell. Tampoc no hi faltarà la setena edició del Sopar Medieval, que enguany tindrà com a temàtica ‘Els rituals funeraris a taula’ sota el nom de ‘Recreació de l’àpat celebrat pels monjos del Monestir de Santa Anna de Barcelona, el 10 de juliol de 1402 en commemoració de la mort de fra Pere Umbau’. La direcció científica de l’àpat anirà a càrrec de Montserrat Coberó (Global Desenvolupament), i a la direcció gastronòmica hi serà el xef Bobby Cabral, del Restaurant El Claustre. En acabar, els assistents podran gaudir del VII Concert de música al claustre amb el Cor de Cambra Absis.

Aquestes activitats pretenen aproximar la història de l’Església i la religiositat a un públic més ampli, de manera que les jornades siguin un espai de relació transversal entre els científics, persones i territori, i en definitiva que hi hagi un intercanvi d’inquietuds i coneixements entre el món de la recerca i el món local.

Podeu trobar més informació sobre les jornades i consultar el programa a: http://www.monestirdelesavellanes.com/jornades-historia/.

Balaguer Televisió

Missatges recents

Balaguer renova la il·luminació del Teatre Municipal

El Teatre Municipal de Balaguer ha realitzat l’adquisició d’un nou sistema d’il·luminació amb tecnologia LED,…

37 minuts fa

Àger fa una renovació energètica en diferents equipaments municipals

L'Ajuntament d'Àger continua amb el seu compromís de millorar la sostenibilitat i reduir l'impacte ambiental…

1 hora fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 09/01/2025

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

2 hores fa

La música nord-americana de Bum Ditthree sonarà al Teatre Municipal de Balaguer

El Grup d’Art4 ha volgut fer un gir a les seves propostes culturals i pel…

5 hores fa

Commemorant la misèria

Com que no tenim res més important a fer, el Gobierno espanyol  vol dedicar aquest…

1 dia fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 08/01/2025

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

1 dia fa

Aquest lloc web utilitza cookies.