El cantautor de Balaguer, Joan Blau, presentarà aquest dissabte 22 de juny a les 22.30 hores al Cafè del Teatre de l’Escorxador de Lleida, ‘La Clau’, el seu darrer EP. En aquest treball, Blau narra la seva fugida de la ciutat i rendeix homenatge a Balaguer, la seva localitat d’acollida. Després d’una primera presentació a la sala Barts de Barcelona el passat 15 de febrer, Joan Blau pujarà a l’escenari lleidatà aquest dissabte, acompanyat de músics i amics com Xavier Monge, ‘El Fill del Mestre’, Antonio dels ‘Rehenes’, Jordi Prenafeta, Kenneth Batiste, Lluc Casals, Sonia Román i Clara Galí.
L’actuació serà l’estrena a Lleida del seu darrer treball. La gira de presentació continuarà durant l’estiu i acabarà a finals del mes d’octubre, després d’interpretar ‘La Clau’ en diversos formats a diferents espais de les terres lleidatanes i Barcelona.
‘Cafè’, ‘Menjar plàstic’, ‘Canviar’, ‘Torró’ i ‘Nits d’estiu’ són els títols dels temes de ‘La Clau’, cançons que caminen sobre melodies senzilles amb lletres clares i personals i això sí, amb accent lleidatà. Amb un directe intimista i sempre acompanyat de bons amics, Blau canta melodies sense artifici que s’enganxen i tenen una frescor sonora i tranquil·la que parlen de la seva vida, d’un sistema de vida, de l’amor i del desamor.
‘Cantautor autosuficient’
Joan Blau va iniciar la seva carrera com a cantautor l’any 2015 en la presentació del llibre ‘Cambio de Rasante’ del seu amic Víctor Lorenzo i el 2016, publica el single ‘Blau’, dues cançons que formen part del seu primer treball, gravat a la Bucbonera Studios, amb la producció de Luis Robisco. ‘Somnis’ és el nom del disc, presentat el novembre de 2016 a la Sala Barts de Barcelona.
En dos anys, les seves cançons han sonat a més de 150 concerts. L’abril de 2017, juntament amb Mia Fuentes, presenta el single ‘23 d’abril La nova cançó de Sant Jordi’, amb una gran acollida. El 2018 presenta el single ‘Cafè’, una cançó que forma part de l’EP ‘La Clau’.
Escriure, compondre i cantar les seves cançons s’ha convertit en la principal feina d’aquest ‘cantautor resilient, com li agrada anomenar-se, que va canviar Barcelona per Balaguer per anar a la recerca de les seves arrels familiars però també de la seva passió, la música.
Fou a la capital de la Noguera on es forja la seva carrera musical, però també humana, en contacte amb la pagesia i en companyia de persones tan entranyables com Josep Pàmies i Pau Pàmies de Balaguer o Josep Moret de Castellserà, amants de la terra i l’ecologia, dels quals aprèn a respectar el treball manual, curós i pulcre, així com el respecte a la natura.
Blau explica que en aquest disc ha trobat “la clau” per dedicar-se a la música com a cantautor, que és l’autogestió. Fer-s’ho tot un mateix. Des de la creació fins a la comercialització, passant per la producció del disc i la recerca dels concerts, personalment i de forma artesana, tal qual fan els pagesos.
Això sí, el cantautor si bé ha cultivat els seus discs a Balaguer, els ha anat a vendre a la gran ciutat, on ha tornat per ampliar la seva carrera musical i establir col·laboracions amb músics i artistes de diverses disciplines. Actualment viu entre Barcelona i Balaguer.
Blau porta la seva música als hospitals, col·labora amb associacions del tercer sector i sempre que pot comparteix les seves cançons en l’àmbit comunitari. “Jo vaig descobrir la meva comunitat a Balaguer perquè a Barcelona no trobava el meu lloc i la música em va ajudar a establir-la, així doncs la raó de la música és la comunitat”.
Col·labora de manera activa amb entitats socials com AECC, SOS Refugiats, Música en vena en la qual es tracta d’humanitzar l’estada hospitalària a més de 20 centres de l’Estat espanyol i ‘Univers Àgata’, un projecte que vol sensibilitzar sobre el trastorn de l’Autisme a través de la cultura. És un dels creadors de l’associació Rodautors i el Festival Itinerant Rodautors.
Sobre Joan Blau
El nom artístic parteix d’una anècdota. Quan el Joan treballava a l’associació l’Estel de Balaguer, un dels usuaris tenia l’habilitat de veure la gent de colors i a en Joan el veia de color blau. En la mateixa setmana que estava pensant en el nom artístic, un amic que li feia classes de guitarra li va explicar que tenia la malaltia de Sinestèsia i els sons els veia en formes i colors. Li va explicar que a ell sempre l’havia vist com un cercle blau. Des d’aleshores adoptà aquest nom artístic.
Informa: Redacció