Fa uns dies llegia a la Vèrtex una entrevista a Sebastià Massagué, bomber, que va dir que tot el que hi havia explicat no serviria de gran cosa. Ho va dir perquè, els que llegim la revista de la FEEC solem ser federats i membres d’alguna entitat esportiva. I l’home, és clar, té instints pedagogs més enllà dels excursionistes.
En Sebastià parlava de la seguretat en muntanya, del Kilian (tendència i repercussió), del medi. Deia que, en la mesura que els rescatadors són més bons, més còmodes ens hem tornat els usuaris. Ens acostumem que hi haurà algú que ens treurà d’allí, si van mal dades. Però els bombers es plantegen si els cal seguir sent millors o bé frenar la necessitat de rescats. És com tot: val més prevenció que actuació, oi?
Els excursionistes de la vella escola -els que sempre portem roba de més a la motxilla-, de vegades, critiquem els corredors; ens en riem de la seva incapacitat de reconèixer per on passen, de la seva manca d’orientació. A banda d’això, que és anecdòtic, perquè estic segura que per a ells som uns domingueros (i tan amics, eh?), els fem responsables de la degradació de l’entorn perquè solem vincular el coneixement del medi amb el respecte.
Però, sentint-ho molt, he de dir que, aquí, ens equivoquem. Molts dels organitzadors de curses vigilen el recorregut per tal de no desfer la muntanya. La netegen abans i després.
Ho hem d’admetre, som molts més, ara. El Mont-roig sembla un formiguer el cap de setmana. I la Pica. I el camp base de l’Everest. Però les dimensions del món són les mateixes. I tots comptem perquè tots trepitgem.
Cadascú fa el que vol, on vol. La muntanya no té amo. Les emocions tampoc. Només hi ha un límit i és el que deia al començament: espai compartit. Sí, ens hem d’educar per anar a la muntanya però, sobretot, en respecte. Diria més, la devoció per tot el que envolta el nostre camí hauria de ser sagrada. Sagrades muntanyes, sagrades bèsties, sagrada gent que hi viu.
Mirar la catàstrofe a l’Himàlaia només des de la pell dels nostres alpinistes és reduccionista. Però hi ha passat un fet que voldria remarcar: fos quina fos la seva disciplina, tant la Núria Picas com el Ferran Latorre van decidir anul·lar l’ascensió. Tot i que al seu camp base la cosa no va ser greu i podien haver atacat cim. Tot i que suposava renunciar a un somni. Va dir, la Núria, que ho van fer per respecte. Per respecte als sherpes, que tenien la preocupació dibuixada als ulls. Per no supeditar la vida a la seva ambició. Sagrades muntanyes…
La Paeria de Balaguer ha instal·lat aquesta setmana dos nous dispensadors d’alimentació per a coloms…
Ponts ha estrenat aquesta divendres la Suite del Mil·lenari de Sant Pere de Ponts davant…
Catalunya es presentava davant un Pavelló 1r d’octubre a vessar amb la intenció de continuar…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
En aquells temps en què l’ajuda humanitària es fa imprescindible per a la recuperació d’una…
La Comissió d’Energia de l’Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer ha iniciat una…
Aquest lloc web utilitza cookies.