La 3a edició del festival NATURES omplirà de nou la població de l’Alzina de l’Aguda (la Noguera, Lleida) per dedicar-se al cultiu creatiu de la dansa, la performance i les arts plàstiques en diàleg amb la natura, els dies 2 i 3 d’octubre de 2021, amb jornades amb públic, i els caps de setmana del 9 al 12 i del 23 al 24 d’octubre, amb laboratoris de creació. La proposta recull la bona rebuda de les dues primeres edicions i introdueix dues novetats: amplia els dies de programació amb públic i incorpora noves mirades provinents del camp de la performance art o art de l’acció, amb la participació de l’artista catalana Fina Miralles, convidada de renom en aquesta edició.
Amb un programa ple d’espectacles i activitats durant els dos primers caps de setmana d’octubre, NATURES pretén consolidar-se com un espai de trobada i divulgació de propostes artístiques que dialoguen amb el paisatge rural. Un espai on repensar, sentir i apreciar l’art des de la natura i on escoltar la natura des de l’art, en un indret singular i descentralitzat com és l’espai de tragantCamp i la població de l’Alzina de l’Aguda.
Cada jornada amb públic tindrà un enfocament particular i presentarà treballs en diferents formats i fases del seu cultiu creatiu, mostrant maneres diverses de relacionar-se amb la natura i el paisatge. Malgrat que aquest serà el nucli del programa, a cada trobada també gaudirem d’activitats, com xerrades i tallers, i d’altres moments d’intercanvi més distesos que ajudaran a contextualitzar i enriquir les intervencions artístiques.
La jornada del dissabte 2 d’octubre serà el tret de sortida de NATURES’21 i tindrà com activitat principal les Actuacions integrades en el paisatge, on es presentaran propostes de dansa i arts escèniques que han tingut temps de madurar lentament gràcies al seu pas per altres escenaris, arribant a NATURES ja madures, on adaptaran el seu format i continguts a les particularitats de l’Alzina de l’Aguda. En aquest format trobarem les peces Labranza (Dansa) del col·lectiu Lamajara Danza, Pelat (Dansa i circ) de Joan Català i Pecata Beata (Música) de Carola Ortiz. Prèviament a la mostra tindrà lloc una conversa amb la historiadora de l’art Maria Garganté sobre la relació entre art i territori en l’actualitat.
La jornada del diumenge 3 d’octubre acollirà durant tot el dia algunes de les propostes centrals del festival. Començarem amb una conversa amb l’artista Fina Miralles, titulada Fina sembra, que uns altres ja recolliran, on repassarem la seva relació amb la natura, i continuarem el matí amb un taller sobre Percepció, cos i paisatge, liderat per l’educadora Mireia Torrent. El plat fort de la jornada serà el Recorregut Itinerant d’Intervencions Artístiques, una passejada amb el públic on podrem veure 8 creacions artístiques que intervindran diferents punts de l’entorn l’Alzina de l’Aguda des de les disciplines de la dansa, arts plàstiques i arts d’acció o performance. Les peces hauran tingut un procés de cultiu curt en haver estat realitzades específicament en el paisatge proper a tragantCamp durant les Residències de creació de NATURES’21, mostrant-se al públic com acabades de collir.
Les intervencions / artistes que participaran en el recorregut seran: … I escoltar l’herba com creix, d’Anna Fontanet (Barcelona), Zahorí: Cuerpo de vibración, d’Estitxu Arroyo (Pamplona), It’s a real co-incidence, de Gráinne O’Carroll (Irlanda) i Sophie Kasser (Barcelona / Suïssa), Riu de Garbes, de Jaume Amigó (l’Alzina de l’Aguda), Out of sight, de Jo Milne (la Segarra / Escòcia), Quan la flor s’asseca…, de Mar Serinyà Gou (Torroella de Montgrí), Speaking in tongues, de Montse Alvarez (Coll de Nargó, Lleida), Maya Bodiley (Anglaterra) i Lorenzo Avolio (Itàlia), Rupestre de Nil Nebot (Barcelona).
Del 9 al 12 i del 23 al 24 d’octubre, tragantCamp i l’Alzina de l’Aguda acolliran el programa de formació de NATURES’21 amb dos laboratoris de creació en format d’estada, adreçats a tothom qui vulgui endinsar-se en l’experimentació les disciplines de la dansa i les arts plàstiques a la natura.
El primer dels laboratoris, del 9 al 12 d’octubre, serà Dance on Land, liderat pel ballarí i coreògraf internacional Shinichi Iova-Koga i dirigit a aquells cossos que vulguin crear un joc artístic entre les matèries primeres que trobem a la natura per expressar emocions i camins personals. Ens endinsarem en el paisatge per estudiar els patrons que trobem inherents en aquests entorns, així com per explorar les respostes que es produeixen en el nostre cos.
L’altra de les propostes formatives serà el Laboratori de Land Art, del 23 al 24 d’octubre. Dirigit per l’artista Nil Nebot, qui posarà en relació l’art i el territori a través de la pràctica que anomena amb cert caire irònic “Art Neo Rupestre” i que consisteix a utilitzar per a la creació artística únicament els materials que poden ser trobats en entorns naturals. D’aquesta manera, podrem adquirir coneixements sobre el medi i també sobre algunes tècniques prehistòriques o del món rural tradicional, que poden servir-nos per a la creació de nous discursos artístics dins la contemporaneïtat.
Les entrades a qualsevol de les jornades o laboratoris de creació es podran adquirir aviat. NATURES es desenvoluparà aplicant totes les mesures sanitàries vinculades a la COVID’19 vigents en les dates del festival. Volem engrescar a tothom a venir, oferint diferents possibilitats i descomptes per participar del Festival, que trobareu al web de NATURES’21: www.festivalnatures.com.
Informa: Redacció
La Paeria de Balaguer ha instal·lat aquesta setmana dos nous dispensadors d’alimentació per a coloms…
Ponts ha estrenat aquesta divendres la Suite del Mil·lenari de Sant Pere de Ponts davant…
Catalunya es presentava davant un Pavelló 1r d’octubre a vessar amb la intenció de continuar…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
En aquells temps en què l’ajuda humanitària es fa imprescindible per a la recuperació d’una…
La Comissió d’Energia de l’Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer ha iniciat una…
Aquest lloc web utilitza cookies.