El Ple de la Diputació de Lleida ha aprovat aquest dijous el Pla de Cooperació Comarcal per fer front a les despeses de transport i menjador no obligatori del curs 2018-2019, per 558.181,33 euros. Durant la sessió plenària, el president de la Diputació, Joan Talarn, ha donat suport als sectors productius que estan patint per la crisi sanitària i ha destacat el “cert alleugeriment” anunciat pel Govern a partir de dilluns. En aquest sentit, ha recordat que, “en moments tan difícils com l’actual, és necessari trobar l’equilibri entre viure i sobreviure”. També durant el ple s’ha llegit una declaració institucional unitària amb motiu de la celebració, el 25 de novembre, del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.
Pel que fa al transport escolar no obligatori, el Pla detalla que el repartiment entre els consells comarcals que presten el servei es farà tenint en compte la distribució inicial efectuada pel Departament d’Educació de la Generalitat i els certificats de despeses efectivament executades emeses pels secretaris dels consells comarcals. Pel que fa al menjador escolar no obligatori, la Diputació finançarà la part del cost total no finançat per les famílies fins a un màxim de 3,10 euros/menú. Així, la distribució de la subvenció entre els consells comarcals es farà tenint en compte la distribució inicial efectuada pel Departament d’Educació i els certificats de despeses efectivament executades emeses pels consells comarcals.
A banda del Pla per fer front a les despeses de transport i menjador no obligatori, en l’àmbit de la comissió informativa de Cooperació Municipal s’ha fet l’aprovació inicial de la modificació de les bases reguladores del Pla Extraordinari d’Inversions Locals (2017-2018) i la resolució d’al·legacions i aprovació definitiva del Pla de cooperació municipal per al finançament d’inversions dels ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades del territori de Lleida 2020-2021.
De tot plegat, el vicepresident Jordi Latorre ha explicat que cal que, des de les administracions, es promoguin polítiques de discriminació positives en favor del repoblament per tal que, com passa en aquest cas, “qualsevol nen o nena pugui anar a l’escola de forma gratuïta”. Així, la Diputació de Lleida finança el transport escolar i el menjador dels alumnes que es desplacen dins d’un mateix municipi, és a dir, aquells municipis que tenen nuclis agregats.
Conveni de col·laboració per a l’impuls de l’Espai Lluís Companys
La sessió plenària ha continuat amb l’aprovació del conveni de col·laboració entre la Generalitat, mitjançant la Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia; la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de l’Urgell i l’Ajuntament de Tornabous per a l’impuls, la dinamització i la difusió del funcionament de l’Espai Lluís Companys, amb una aportació de 160.000 euros entre les anualitats 2020-2024, que s’han concretat en 10.000 euros per a aquesta anualitat.
Convenis de col·laboració
També s’ha donat el vistiplau al conveni de col·laboració amb Aeroports Públics de Catalunya SLU, per a la promoció econòmica, empresarial, formativa i turística de les comarques lleidatanes per als anys 2020 i 2021, a raó de 150.000 euros per a cada anualitat i l’aprovació del conveni de col·laboració amb la Unió de Pagesos, l’any 2020, amb una aportació de 95.000 euros per als projectes de situació i perspectives dels sectors agraris de Lleida (44.000 euros); envelliment saludable: vida, terra i arrels (31.000) i Disfruita-la (20.000).
El Ple també ha aprovat la creació de l’Oficina de Supervisió de Projectes de la Diputació de Lleida i les normes de funcionament; s’ha ratificat la modificació dels estatuts del Consorci Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, i la dissolució del Consorci Alt Urgell XXI, a més de l’aprovació del conveni de col·laboració amb el Consorci Localret.
Mocions
Finalment, s’han debatut tres mocions. La primera, presentada els grups polítics del PSC i UA, en suport als titulars de les activitats de bar, restauració i la resta d’activitats afectades pel tancament com a conseqüència de les mesures adoptades per la Generalitat i de creació d’ajuts econòmics i tècnics. La moció ha estat aprovada per unanimitat.
Posteriorment, s’ha aprovat amb l’abstenció del grup d’ERC, la moció presentada per Ciutadans per millorar la situació actual en els Centres d’Atenció Primària dels municipis de la demarcació.
També s’ha aprovat parcialment la moció presentada pel grup polític d’ECP per reforçar les xarxes de protecció social de Catalunya per afrontar la crisi de la covid-19.
Informa: ACN