El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha presidit aquest dimecres la roda de premsa de presentació del concert ‘Essencial. Tothom per tothom’, un esdeveniment musical que se celebrarà diumenge vinent a les 18.00 hores, a porta tancada a la nau central de la Seu Vella de Lleida, i que anirà a càrrec de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell (OJC) de les Terres de Lleida i l’Orquestra de Metges Ars Mèdica.
La presentació, celebrada al Pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, ha comptat amb la presència de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach; del director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy; del paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo; del delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré; i del director de l’OJC, Alfons Reverté.
Joan Talarn ha encetat l’acte destacant que el concert de diumenge és “una de les iniciatives culturals més potents de les que en els darrers temps hem pogut posar en marxa les institucions de Lleida”, ja que es tracta “d’un concert que és molt més que un concert a la Seu Vella, que és molt més que un record a les víctimes de la Covid-19, que és molt més que un acte d’homenatge a totes aquelles persones que s’han mostrat essencials davant l’avenç de la malaltia, que és molt més que un acte de visualització de Lleida com la potència cultural i social que és i que ha sabut mantenir l’embat malgrat les renúncies que ha comportat amb els diversos confinaments que hem patit”.
‘Essencial’ és, ha continuat Talarn, “l’aposta de la Diputació de Lleida, a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs conjuntament amb la Paeria i la Generalitat, per la cultura com a eina indispensable per a mostrar-nos −a nosaltres mateixos, a Catalunya i al món− com una societat forta, que sap trobar en les seves essències l’esforç col·lectiu per a no perdre la seva identitat en moments tan difícils com els que estem vivint”.
El president de la Diputació ha volgut destacar que, tot i que el concert es farà sense públic i a porta tancada a la nau central de la Seu Vella, el ressò arribarà a tothom gràcies a la implicació de la pràctica totalitat dels mitjans de comunicació de Lleida, que el retransmetran a les seves audiències, “en una altra mostra fins ara inèdita de col·laboració que ens fa forts, molt forts, com a societat”. Talarn ha dit això abans de donar pas a l’espot promocional del concert, realitzat per Lleida TV, emissora que serà al capdavant de la producció audiovisual del concert i que oferirà el senyal a tots els mitjans de comunicació que s’han volgut implicar en aquesta acció, com és el cas de Balaguer Televisió.
A continuació, Alfons Reverté, alma mater del concert, ha ofert més detalls sobre ‘Essencial’, que durà la signatura de l’Orquestra Julià Carbonell i d’Ars Mèdica, l’única formació clàssica conformada íntegrament per metges. Reverté ha dit que els omple de satisfacció poder fer aquest concert perquè “lliga tot el que creiem que és la cultura avui en dia, ja que la cultura és servei a la societat i en uns moments com els que estem travessant, la cultura, més que mai, ha de servir per vehicular els sentiments i les sensacions que a tots ens envolten”. Reverté ha volgut destacar el fet que tinguem una orquestra de metges músics, “són metges que estan al peu del canó, que lluiten i fan cada dia un esforç per tirar endavant i que a més comparteixen aquest amor per la música”, els quals podran participar en el concert i donar un últim missatge, que és el de “continuar respectant totes les mesures que es dicten sanitàriament”.
Posteriorment ha intervingut Estefania Rufach, que ha remarcat el fet que el concert serà “un acte d’homenatge que vol aportar un missatge de gratitud i d’esperança”. Gratitud als col·lectius que “han donat una passa endavant quan la societat els hi ha demanat”, i també, per a tots els col·lectius econòmics i socials que han estat víctimes de les conseqüències de la malaltia i els reiterats confinaments. Rufach també ha volgut donar les gràcies, des de l’IEI i la Diputació, a tots els mitjans de comunicació que “han patit directament els efectes de la pandèmia i no han defallit” i que ara també “seran l’altra part essencial del concert, ja que gràcies a ells hi haurà públic”.
La vicepresidenta ha acabat la seva intervenció tot recordant que, des de l’inici de la pandèmia, “des de l’IEI hem fet una decidida aposta per apaivagar al màxim l’impacte que l’aturada de l’activitat social ha imposat al sector cultural”, amb iniciatives com ara contractar artistes locals per a fer concerts confinats, readaptant el programa d’ajuts per a facilitar als ajuntaments que no aturessin la contractació d’accions culturals locals i ajudant a crear un circuit català d’actuacions per a les companyies de teatre familiar i de carrer.
Per la seva part, Ramon Farré ha definit aquest concert com “un acte de reconeixement als que han contribuït, contribueixen i contribuiran a combatre la pandèmia”, entre els que trobem a tot el personal sanitari, als servidors públics com són els Mossos d’Esquadra, els mestres, la gent de Protecció Civil, els d’Emergències, i també els músics que ens han acompanyat durant aquestes nits tristes i fosques dels confinaments”. Així, ha assegurat que “sense la cultura no podem viure”.
Finalment, Miquel Pueyo ha remarcat “la capacitat que han tingut les institucions d’alienar-nos per combatre aquesta adversitat comuna” i ha definit ‘Essencial’ com un “projecte de gratitud i record”. Pueyo també ha explicat que el sector de la cultura és el que potser s’ha tingut menys en compte i ha volgut remarcar que la cultura ha estat l’encarregada de consolar-nos en algun moment d’aquest confinament.
L’acte ha acabat novament amb les paraules de Joan Talarn, que ha destacat el fet que “Lleida és capaç d’unir esforços quan rep un sotrac tant inesperat com devastador. I no només les institucions, que crec que mai havíem treballat tan plegades com en aquests mesos, sinó també els diferents col·lectius de la societat, com és el cas dels mitjans de comunicació”.
Tots els detalls del concert
‘Essencial’ és el nom d’un acte institucional, impulsat des de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, la Delegació del Govern i l’Ajuntament de Lleida, en record de les víctimes de la Covid-19 i en reconeixement de totes aquelles persones essencials per fer-li front, ja sigui el personal de primera línia, tant des del punt de vista sanitari, com per garantir subministraments i serveis, com també a aquells que han renunciat a molts aspectes de la seva vida, fent un confinament sempre dur i difícil de portar, per tal de protegir els altres.
‘Essencial’, per tant, apel·la tant a la importància de tothom davant d’aquesta pandèmia (al capdavall, tothom és essencial, d’una manera o altra, i en funció de les possibilitats de cadascú), com pel que fa a l’acte en ell mateix, en prescindir de tot artifici per mostrar només allò que és realment essencial i compartit per qualsevol persona, més enllà de creences o ideologies; en aquest cas, la música com a fil conductor, i dos símbols universals: el foc, en record de les víctimes, i l’aigua, com a representació de l’esperança.
L’acte, que tindrà lloc el diumenge 6 de setembre a les 6 de la tarda a la Seu Vella de Lleida, consistirà en un concert d’una hora de durada, a càrrec d’una formació simfònica que sumarà els efectius de l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida i els de l’Orquestra del Col·legi de Metges de Barcelona (única a Catalunya i a l’Estat espanyol integrada per personal sanitari). La suma de les dues formacions també vol ser un reflex de tothom: d’una banda, l’Orquestra del Col·legi de Metges representa tothom que treballa contra la Covid-19 des d’un lloc visible (no només sanitari, evidentment) i, la Julià Carbonell, la ciutadania anònima que aporta tot el que pot, a nivell individual, per combatre la pandèmia. La direcció anirà a càrrec d’Alfons Reverté, director de l’OJC.
El concert es farà a porta tancada, sense públic. Només l’espai monumental, la música, la llum i l’aigua com a elements essencials de l’homenatge. Un concert sense ningú que vol ser per a tothom. Tampoc no hi haurà cap mena de presència institucional, ni parlaments, ni res que pugui alterar el minimalisme d’un acte que vol transmetre, sobretot, respecte, emoció i gratitud.
A nivell musical, el programa del concert s’articula al voltant de quatre blocs temàtics: dol, absència, fortitud i esperança, en un recorregut musical que, a través de dotze peces, ens durà pels diferents sentiments i estats d’ànim que compartim en aquests temps difícils. La voluntat del repertori escollit és que tothom s’hi pugui sentir còmode i ben representat en algun moment o altre. Així, les peces van de composicions clàssiques de Bach o Beethoven fins a creacions molt més contemporànies de Lennon, o Lloyd Webber, passant per Toldrà, Arlen o Piazzola. El contingut del programa sencer es detalla al final d’aquest text.
El concert es podrà seguir en directe per Balaguer Televisió i a les diferents cadenes que formen part de la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya.
Des de les institucions que participen a ‘Essencial’, es convida tothom a sumar-se a aquest acte d’homenatge, seguint per qualsevol mitjà el concert, alhora que es vol transmetre un missatge de gratitud i d’esperança a una població, la de les nostres comarques, que ha patit i pateix, de manera molt especial, l’impacte de la pandèmia i que, malgrat tot, des d’unes condicions sovint particularment dures d’aïllament i d’absència i fins i tot d’incomprensió, per què no dir-ho, té confiança en el futur, amb la certesa que cap sacrifici, ni cap pèrdua, no poden ser en va.
Programa del concert
Suite Núm. 3, en Re M, BWV 1068 . Ària Johann Sebastian Bach
Chanson de Nuit (Cançó de Nit), Op. 15, Núm. 1 Edward Elgar
Melodies Elegíaques, Op 34. Letzter Frühling (L’última primavera) Edvard Grieg
Melodies Elegíaques, Op 34. Herzwunden (Ferides al cor) Edvard Grieg
Vistes al mar. Pausadament… Eduard Toldrà
Yesterday John Lennon / Paul McCartney
The Music of the Night (La música de la nit) Andrew Lloyd Webber
Palladio. Allegretto Karl Jenkins
7a Simfonia. Allegretto Ludwig van Beethoven
Libertango Astor Piazzolla
Over the Rainbow Harold Arlen
7a Simfonia. Allegro con brio Ludwig van Beethoven
Informa: Redacció
La Paeria de Balaguer ha instal·lat aquesta setmana dos nous dispensadors d’alimentació per a coloms…
Ponts ha estrenat aquesta divendres la Suite del Mil·lenari de Sant Pere de Ponts davant…
Catalunya es presentava davant un Pavelló 1r d’octubre a vessar amb la intenció de continuar…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
En aquells temps en què l’ajuda humanitària es fa imprescindible per a la recuperació d’una…
La Comissió d’Energia de l’Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer ha iniciat una…
Aquest lloc web utilitza cookies.