La diputada i vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, ha assistit aquest diumenge a l’acte inaugural de la 8a edició de la Fira de la Sal, certamen que s’ha celebrat al llarg de tot el matí a Les Avellanes i Santa Linya sota el lema ‘La sal i les tradicions’ i que ha homenatjat quatre veïns del municipi.
Rufach ha estat rebuda a l’Ajuntament per l’alcaldessa Lídia Ber en un acte en el qual també hi han estat presents el diputat Marc Solanes i el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, entre d’altres. Allí han fet l’acte de reconeixement a Enric Albertí, de Les Avellanes, que va portar el forn de pa fet amb llenya tal com vam fer els seus pares i padrins; Miquel Garrofé, antic barber de Tartareu, que fa el vi de casa tal com es feia abans amb les mateixes eines; Miquel Benseny, pagès de tota la vida de Santalinya, que ha explicat com eren les feines de la pagesia abans; i Miquel Marcelino, de Vilanova de la Sal, que recull la sal com es feia antigament. Lídia Ber ha dit que tot plegat formava part d’un reconeixement a les tradicions i a la manera de fer de la gent del municipi.
En aquesta mateixa línia s’ha manifestat Estefania Rufach, que ha dit que les fires són “elements que fan valdre i donen vida als pobles”, i que en el cas de la Fira de la Sal es tracta d’una mostra “consolidada” i que posa a l’aparador “l’arrelament, els costums i les tradicions del municipi”.
En aquesta edició, a més, ho fa d’una manera encara més especial, perquè s’homenatgen persones i famílies dels quatre nuclis del municipi les quals, durant dècades, han treballat “al servei de tots els veïns i veïnes”, i a qui des de l’Ajuntament se’ls hi vol reconèixer aquesta aportació.
Estefania Rufach ha acabat dient que, per tot plegat, la Fira de la Sal reuneix molts dels ingredients bàsics i imprescindibles que, “”des de la Diputació, entenem que han de potenciar les mostres del territori, com són l’artesania, la tradició i els productes de proximitat, motiu pel qual ha expressat el suport incondicional de la corporació.
A continuació han efectuat un recorregut per la fira en una edició en què ha destacat la presència de tres salines: el Salí de Privà de Vilanova de la Sal, el Salí de Peralta de la Sal (Peralta de Calasanz-Osca) i el Salí de Gerri de la Sal. El certamen s’ha completat amb un seguit d’activitats repartides entre els dos escenaris principals de la fira, la plaça Major i la plaça del Planell.
Així, a la plaça Major s’hi ha instal·lat el Mercat de la Fira, amb una quarantena de parades, bàsicament d’artesania i d’alimentació de proximitat, i també s’ha pogut gaudir d’un taller de bombes de llavors a càrrec d’Imma Roigé, a més de les actuacions de la xaranga Festucs Brass Band, del ball de les gitanes i de les pallassades itinerants amb la Cia Bitxicleta. A la plaça del Planell, hi ha hagut castells inflables, un taller de tatuatge infantil i ‘Busco Dino’ del Centre de Dinamització de Tartareu i una peluteràpia d’Enebe Perruqueria.
A més, s’han pogut visitar tres exposicions en altres espais: una d’eines antigues a la Sala d’Actes de l’Ajuntament; una altra d’escultures de ferro i pintures, a l’ermita de Sant Roc, a càrrec de Jordi Marcos i Antoni Camarasa; i una darrera de dibuixos i pintures de Jordi Guillaumet i Betlem Mongrell, a l’església de les Avellanes.
La Paeria de Balaguer ha instal·lat aquesta setmana dos nous dispensadors d’alimentació per a coloms…
Ponts ha estrenat aquesta divendres la Suite del Mil·lenari de Sant Pere de Ponts davant…
Catalunya es presentava davant un Pavelló 1r d’octubre a vessar amb la intenció de continuar…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
En aquells temps en què l’ajuda humanitària es fa imprescindible per a la recuperació d’una…
La Comissió d’Energia de l’Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer ha iniciat una…
Aquest lloc web utilitza cookies.