La Generalitat ha aprovat un Pla per a la Reactivació Econòmica i la Protecció Social per fer front a la crisi derivada de la Covid-19, que marcarà l’estratègia de país per als pròxims anys. El nou pla té un cost de 31.765 milions d’euros i gira al voltant de cinc eixos. Aquests són l’economia de la vida, la societat del coneixement, la digitalització, la transició ecològica i un eix més transversal que té a veure amb la perspectiva de gènere i la internacionalització. A través d’una vintena de grans projectes, que inclouen fins a 145 actuacions, el pla mostra la capacitat innovadora i de transformació del sector públic.
El document és el resultat dels treballs desenvolupats en les darreres setmanes per la Comissió per a l’elaboració del Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social com a conseqüència de la crisi de la Covid-19 (CORECO) i mostra el compromís del Govern envers tres objectius essencials: reforçar l’estat del benestar i la capacitat productiva de Catalunya; reduir les desigualtats socials accentuades per la pandèmia i accelerar la transició cap a un model econòmic més sostenible i resilient. Per aquest motiu, a la base del pla figuren l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, així com el Pacte Verd Europeu (European Green Deal) i l’Estratègia Digital Europea (Digital Europe).
Reactivació en cinc eixos
Una part important de les actuacions són per fer front a la crisi derivada de la pandèmia com ara continuar garantint les prestacions del sistema de salut i assistencial i protegir l’economia productiva amb un pla de xoc de Treball, dotat amb 184 milions d’euros. El document preveu alhora la posada en marxa de grans planificacions per qüestions estratègiques de país, com ara la transformació del model agroalimentari, la lluita contra el canvi climàtic o la mobilitat sostenible. Els projectes s’implementaran en diferents fases en un horitzó que abasta fins a les dues dècades vinents. Aquests s’agrupen al voltant de cinc eixos que dibuixen el model social, econòmic i institucional cap al qual ha d’avançar Catalunya en els pròxims anys i que posa el focus en la digitalització i la transició ecològica.
Digitalització i transició ecològica: pilars de la recuperació
La meitat del pressupost del nou pla, uns 16.000 milions d’euros, es destinarà a la transició ecològica, que preveu dotar Catalunya amb més infraestructures d’energia renovable, apostar per una economia circular, mesures d’eficiència energètica i una mobilitat sostenible. L’altra gran aposta és la digitalització, que ha permès mitigar l’impacte econòmic i social de la pandèmia. Ara bé, cal consolidar i ampliar els avenços fets en els darrers mesos, tal com recomana la Comissió Europea, que fixa la transició digital com un dels pilars de la recuperació. En aquesta línia, el pla de la Generalitat inclou un Pla d’Educació Digital de Catalunya, la digitalització dels sectors productius i competències digitals, i la implementació de tecnologies digitals avançades en territoris i ciutats intel·ligents.
Un altre dels eixos del nou pla és el batejat “Economia per la Vida”, que aposta per avançar cap a una economia al servei de les persones. Aquest preveu, entre d’altres, un pla de foment en la innovació en salut, bioeconomia i transformació del sector agroalimentari, forestal i marítim, qualitat assistencial amb garanties, reactivació del consum i inclusió social. La societat del coneixement és un dels cinc eixos del pla i aposta per impulsar solucions innovadores en l’àmbit sanitari així com reconduir les carreres professionals dels sectors més afectats per la crisi. L’últim eix inclou deu actuacions transversals que giren al voltant de la internalització de l’economia i la transversalitat de gènere per garantir l’equitat i la igualtat d’oportunitats.
2.760 milions d’euros per al 2020
El cost total del pla és de 31.765 milions d’euros, 2.760 dels quals s’invertiran aquest any 2020. Entre les actuacions més immediates hi ha el Pla de xoc a l’àmbit de Treball, l’ampliació dels ajuts per a necessitats bàsiques, un Pla d’educació digital de Catalunya, un pla de foment de la innovació en Salut o una injecció econòmica per a reactivar el comerç, entre altres.
En paral·lel al pla de reactivació, el Govern segueix treballant per reforçar la resta de pilars de l’estat del benestar. En aquest sentit, insisteix en l’exigència de resoldre l’infrafinançament crònic, xifrat en 5.000 milions d’euros, que pateix el sistema de salut català.
Informa: Redacció
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
En aquells temps en què l’ajuda humanitària es fa imprescindible per a la recuperació d’una…
La Comissió d’Energia de l’Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer ha iniciat una…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
La qüestió valenciana no està acabada. Serà la nostra vergonya durant molt de temps. Durant…
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) continua aquests dies amb els treballs per a…
Aquest lloc web utilitza cookies.