Un grup de cent persones de l’Associació de Veterans del Barça van visitar el Centre d’Observació de l’Univers del Parc Astronòmic Montsec (Àger).
Els assistents van gaudir de la visita guiada diürna a càrrec del director científic del PAM, Salvador J. Ribas.
En primer lloc, van visitar l’exposició permanent dedicada a l’astronomia i el medi natural del Montsec. L’àmbit astronòmic permet fer un repàs dels grans temes de l’astronomia passant pel Big Bang, la formació de galàxies, l’evolució de les estrelles, els forats negres, la detecció d’altres planetes o el nostre veïnat del Sistema Solar. Per altra banda, l’àmbit ambiental ens descobreix un emplaçament amb una riquesa paisatgística, geològica i biològica molt destacada. Per això s’hi reprodueixen i analitzen els diferents hàbitats que el Montsec acull, en repassa la història geològica i tots els grans canvis que ha patit la Terra des de la seva formació.
Tot seguit, van conèixer l’Ull del Montsec, el planetari multimèdia digital amb una cúpula de 12 metres de diàmetre que permet tant la recreació del cel actual com de qualsevol època, així com la reproducció de pel·lícules de format cúpula completa que permeten mostrar al visitant aspectes diferents dels purament astronòmics. Una explicació del cel de la nit va completar la sessió del planetari.
A continuació, al Parc de Telescopis, espai exterior del Centre d’Observació de l’Univers dedicat a l’observació del firmament tant de dia com de nit, van conèixer els diferents instruments que s’hi utilitzen per a l’estudi de l’espai i van poder fer una observació del Sol des d’una aula del centre en connexió amb els telescopis.
A partir del dia 28 de febrer el COU del Montsec inicia la seva sisena temporada amb noves activitats en divulgació científica i desenvolupament turístic.
Pel que fa les activitats adreçades al públic general, la novetat principal de les projeccions a l’Ull del Montsec és la de la pel·lícula “Mil Milions de Sols, camí cap a les estrelles” de la missió GAIA (Agència Espacial Europea), preestrenada durant la passada campanya de Nadal, i que els visitants podran gaudir en les sessions nocturnes del planetari. En les sessions diürnes es mantindrà la projecció de la pel·lícula “Galaktos” per a públic infantil i familiar, mentre que “L’inici de l’era espacial”, que fins ara s’oferia a les nits, passa a horari diürn per les sessions de públic general.
També cal destacar el I Festival d’Astronomia que se celebrarà el mes d’octubre. Integrarà les fins ara anomenades Jornades d’Astronomia, juntament amb cursos, sopars astronòmics, música en directe, visites teatralitzades, tallers per a nens i adults, un concurs de fotografia astronòmica, etc.
Una altra de les novetats se centra en el Parc de Telescopis. La millora dels equipaments efectuada permetrà la realització d’un major nombre d’accions, com ara observar a ull nu per identificar constel·lacions, conèixer com funcionen els telescopis més avançats i veure imatges en directe d’objectes que l’ull humà no seria capaç de detectar amb prou nitidesa.
Quant a activitats adreçades a públic especialitzat, el COU acollirà el mes de juny el primer Workshop Internacional de disseny i elaboració d’espectacles de planetari, que reunirà prestigiosos professionals del sector.
Per a més informació visiteu la web: www.parcastronomic.cat.