La vuitena edició de l’Encontats, el Mercat del Conte i el Llibre Il·lustrat de Balaguer se celebrarà enguany del 20 al 24 de setembre. A causa de l’augment de temperatures dels darrers anys, des de l’organització s’ha plantejat reprendre la data que es va escollir l’any 2020 amb motiu de la pandèmia. Aquest canvi es pretén que sigui definitiu, per tal d’evitar la calor extrema de finals del mes de juny que fan difícil la celebració d’aquesta gran festa de la literatura infantil tal com està plantejada.
Una altra de les qüestions a destacar d’aquesta edició és la figura del padrí de la festa, que recau en el mestre, editor i escriptor Ramon Besora. Després de col·laborar activament en la formació de mestres, i de vint-i-dos anys exercint com a tal, es va dedicar al món editorial. Besora ha rebut diversos premis nacionals i internacionals, entre els quals destaquen el Premi Baldiri i Reixac, el Premi de Literatura Infantil Atrapallibres i l’Octogone d’Honneur, atorgat pel Centre Internacional d’Études en Littérature de Jeunesse de París.
Durant els mesos d’abril i maig, Besora ha realitzat diferents tallers de poesia basats en els seus llibres, als centres educatius de la ciutat. Concretament, ha visitat l’alumnat de cicle inicial i mitjà de les escoles Mont-Roig, Vedruna, Pia, Àngel Guimerà i Noguera, els quals han treballat a partir d’obres seves com “Els Iris”, “Zoo de paraules”, “L’ocell sense nom que volia ser rei”, “Laberint roig”, “Què veus, eriçó?” i “No tinc por”. Aquesta és una proposta del Pla Municipal de Dinàmica Educativa, amb l’objectiu que els infants de la ciutat coneguin els escriptors que apadrinen l’Encontats i la seva obra.
Així, un total de 271 infants de la ciutat han pogut conèixer el padrí de la 8a edició de l’Encontats i han treballat amb ell els llibres de poesia a través de propostes molt originals i creatives, incentivant així, el gust per la poesia entre els més petits.
Per poder treballar la poesia a l’aula, Ramon Besora va impartir, previ a aquestes visites, el taller “Aproximació a la poesia a través del joc” adreçat al professorat d’Infantil i Primària, que va organitzar el Servei Educatiu de la Noguera el mes de febrer.
El cartell d’aquesta 8a edició ha estat obra de l’il·lustrador Valentí Gubianas, el qual va publicar el seu primer llibre l’any 1995 de la mà de l’Elena O’Callaghan. Des de llavors ha il·lustrat llibres per a diverses editorials, tant de literatura infantil i juvenil com llibre de text. L’interès per a descobrir nous camins l’ha dut a la realització de murals de gran format, en espais com escoles, biblioteques, façanes o espectacles en viu. És precisament l’autor del mural dedicat a Josep Vallverdú que s’ha presentat a l’edició d’enguany del Festival GarGar de Penelles.
En el marc de la setmana de l’Encontats, pel dimecres 20 de setembre s’ha organitzat la jornada professional per a bibliotecàries. En aquesta ocasió, Mon Mas ens planteja la sessió “Qui parla i qui mira? El com i l’estona de l’àlbum il·lustrat”. A partir de la lectura de diferents àlbums, que amb paraules, sense o amb molt poques ens mostren altres mons possibles, entrarem a espais onírics, paral·lels, fantàstics.
L’endemà, dijous dia 21 de setembre, al Teatre Municipal de Balaguer tindrà lloc la representació de l’obra “El conillet que volia pa de pessic” de Cacauet Teatre, basada en el llibre de Ramon Besora adreçada, en aquesta ocasió, a l’alumnat d’entre 3 i 6 anys dels centres educatius de la ciutat.
Seguidament, el divendres dia 22 de setembre al matí es realitzarà un mural amb la col·laboració de l’alumnat d’ESO de l’assignatura d’Educació Visual i Plàstica.
De la programació per aquesta edició, destaca la vinculació amb la commemoració de l’Any Vallverdú, amb motiu del centenari del naixement de l’escriptor. En aquest sentit, el Museu de la Noguera inaugurarà el mateix divendres 22 de setembre, una exposició sobre la vessant il·lustrativa de Josep Vallverdú. I a continuació, la Companyia Cassigalls oferirà l’espectacle ‘Bestiolari inèdit. Contrapunt poètic’, un recorregut per l’obra poètica de Vallverdú.
Una altra novetat d’aquest any és també la vinculació amb el Premi d’Àlbum il·lustrat Vila de Térmens, amb qui s’ha arribat a un acord de col·laboració que es tradueix en que la persona guanyadora realitzarà un taller d’il·lustració en el marc de l’Encontats. En aquesta ocasió, el dissabte 23 de setembre al matí, Lali Miró realitzarà el taller ‘Multitud il·lustrada’ adreçat a infants de 6 a 11 anys.
Després del taller, s’inaugurarà el mural en homenatge a Frederic Letamendi, padrí de la segona edició de l’Encontats, amb un concert-vermut. Finalment, durant la tarda del dissabte, la narradora Silvia Palazón oferirà una ruta guiada per les escultures de les Fades de Mormur.
L’endemà, diumenge dia 24 de setembre, tindrà lloc la gran festa familiar al voltant del món dels contes, mantenint una gran presència de parades d’editorials i llibreries especialitzades en la publicació de llibres infantils, il·lustradors i artesans. En aquest sentit es destaquen també l’espectacle inaugural ‘En Joan sense por i la casa encantada’, de La Roda Produccions; l’espectacle itinerant ‘Rag & Bone’ de Xip Xap, estrenat a la darrera edició de la Fira de Titelles de Lleida; el concert de cloenda ‘Peti qui peti’ d’Ambauka; l’última producció de la companyia Tombs Creatius, ‘Secrets’; o la instal·lació ‘Giravolta titelles’ de Galiot Teatre.