Categories: ComarcaSocietat

L’Observatori Astronòmic del Montsec descobreix el seu primer exoplaneta

 

L’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) ha participat per primera vegada en el descobriment d’un exoplaneta, és a dir un planeta que orbita una estrella diferent del Sol, i per tant fora del Sistema Solar. Es tracta de l’XO-6b. L’any 2012 l’Institut  del Telescopi Espacial Hubble va incloure l’OAdM en el projecte XO que té com a objectiu trobar exoplanetes gegants que girin al voltant d’estrelles brillants. El descobriment s’ha publicat a la revista Astronomical Journal.

“Els instruments XO de Utah als Estats Units, l’Observatori del Teide a les Illes Canàries i el de l’observatori del Montsec a Catalunya actuen coordinadament com si es tractés d’un únic telescopi” ha explicat Kike Herrero, astrònom de l’IEEC.

“Des de l’OAdM no només hem participat en el descobriment del XO-6b amb l’instrument XO” assenyala Herrero, “sinó que, a més, el nostre telescopi Joan Oró ha participat en la caracterització del nou exoplaneta”.

Un Júpiter calent 

XO-6b és un Júpiter calent. Això vol dir que és un planeta molt gran, que fa dues vegades la massa de Júpiter i també duplica la seva mida; i calent perquè està molt proper a la seva estrella. “Es tracta a més d’un sistema poc conegut ja què l’exoplaneta triga quatre dies a completar la seva òrbita al voltant de l’estrella, mentre que l’estrella gira sobre si mateixa en només dos dies. És el que s’anomena un rotador ràpid”.

L’estudi d’aquest sistema ens permetrà conèixer més coses sobre la dinàmica i les interaccions del planeta i la seva estrella. Herrero també ha explicat que l’atmosfera de XO-6b pot resultar molt interesant ja que es detecta més calenta i més inflada del que prediuen els models en aquest tipus d’exoplaneta.

Sobre l’OAdM 

L’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) és una infraestructura científica gestionada per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) en virtut d’un acord amb la Direcció General de Recerca de la Generalitat de Catalunya. Està format per quatre instal·lacions destinades a la recerca en astronomia i dues estacions de mesura destinades a estudis meteorològics i de qualitat ambiental.

L’objectiu principal de l’OAdM és proporcionar eines per dur a terme recerca astronòmica puntera i proporcionar el suport necessari per explotar les instal·lacions disponibles. Diversos instituts i universitats han contribuït activament amb supervisió científica i tècnica, així com aportant els recursos necessaris per al desenvolupament del projecte: l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i la Fundació Joan Oró (FJO).

(Fotografia:  Il·lustració artística d’un exoplaneta que orbita molt a prop de la seva estrella. Crèdits: NASA, ESA i G.Bacon (STScl)

 

Balaguer Televisió

Missatges recents

L’Associació Dona Rural proposa un viatge ‘Antic i bonic’

Roba, gramoles, ràdios, records familiars o estris de la llar com aquests, tots antics, alguns…

1 dia fa

Balaguer renova la il·luminació del Teatre Municipal

El Teatre Municipal de Balaguer ha realitzat l’adquisició d’un nou sistema d’il·luminació amb tecnologia LED,…

2 dies fa

Àger fa una renovació energètica en diferents equipaments municipals

L'Ajuntament d'Àger continua amb el seu compromís de millorar la sostenibilitat i reduir l'impacte ambiental…

2 dies fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 09/01/2025

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

2 dies fa

La música nord-americana de Bum Ditthree sonarà al Teatre Municipal de Balaguer

El Grup d’Art4 ha volgut fer un gir a les seves propostes culturals i pel…

2 dies fa

Commemorant la misèria

Com que no tenim res més important a fer, el Gobierno espanyol  vol dedicar aquest…

3 dies fa

Aquest lloc web utilitza cookies.