A Balaguer hem recuperat la Paeria però no els sous dels antics paers. Segons resa el Llibre Verd –i recull el pare Sanahuja a la seva Història–, els governants de la ciutat tenien, vers l’any 1680, un salari de setanta lliures. Endemés, rebien dues atxes de sis lliures de cera blanca, dos parells de guants d’estiu i dos d’hivern, cinc canes de tiretes de tafetà negre de mig pam, sis mans de paper blanc picat, sis plomes, sis lliures d’espelmes, un caperó de Setmana Santa i deu pams de contrait (llana). Per Nadal també rebien estrenes, per bé que no sabem si els cupaires de l’època rebutjaven aital privilegi. Es tractava de quatre perdius i dos conills. Per Carnaval eren dues perdius i dos conills. Després d’assistir a les vespres de l’Epifania, a Santa Maria, cada paer rebia una col·lació consistent en una lliura de confitura blanca, mitja lliura de torró i mitja d’avellanes, o bé deu sous “si la Paeria no es trobava en possibilitats econòmiques”. I una altra col·lació per Carnestoltes.
Avui, ultra el lot de Nadal i el sopar de festa major, la llei regula la possibilitat que el ple aprovi dedicacions exclusives i parcials així com la compensació per l’assistència a reunions dels òrgans municipals. I la primera ocasió en què ERC ha fet valer la majoria absoluta ha estat per apujar-se el jornal. Si en el mandat anterior l’equip de govern es repartia 194.600 euros a l’any, ara són 246.000. Un increment del 26%. En honor a la veritat, cal afegir que abans eren tres els consellers que no percebien res de l’Ajuntament per cobrar sengles salaris de l’Estat i ara és només una.
La qüestió dels sous dels polítics mai és exempta de debat. El paer en cap al·lega amb raó que la seva existència és evitar “que la política només la puguin fer els rics”. El problema rau en la difícil fiscalització d’aquestes retribucions. No és qüestió de comptabilitzar les hores de dedicació. La responsabilitat és difícil de quantificar.
Si no ho tinc mal entès, quan el 2017 els republicans van expulsar els socialistes del govern municipal i van assumir les seves competències, aquests no van incrementar el seu salari. Com s’explica que ara alguns dels regidors hagin vist reduïdes les seves atribucions però gaudeixin igualment d’un increment salarial?
La tònica és que els nous governs redueixen els seus sous (vegi’s la Diputació i la Paeria de Lleida, ara presidides també per ERC) i que aquells que repeteixen fan el camí invers. I més si tenen una recent estrenada majoria absoluta.