Nou atractiu turístic a Balaguer amb la museïtzació de la sala subterrània del Castell Formós

Una actuació inclosa en el projecte ‘Paisatges de Ponent’, cofinançada per la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Balaguer i fons FEDER, amb un import d’adjudicació de 37.497,90 €

Aquesta setmana s’han acabat les obres de museïtzació de la sala subterrània del Castell Formós de Balaguer, una actuació que té com a objectiu conservar l’espai i les seves estructures antigues com un valor patrimonial a protegir i que alhora doten de singularitat aquest espai. Una actuació inclosa en el projecte ‘Paisatges de Ponent’ cofinançada per la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Balaguer i els fons FEDER, amb un import d’adjudicació de 37.497,90 €.

El Castell Formós o Castell de Balaguer es troba encimbellat sobre la vila de Balaguer, al sud-est del jaciment del Pla d’Almatà i molt proper al Sant Crist.

L’adequació de l’espai s’ha centrat en la neteja de murs i paviment. Es distingeix un únic àmbit que esdevé una gran sala soterrada (antic polvorí) del Castell Formós, on s’ha instal·lat un projector a la paret, dos bancs situats al mig de l’espai i un cartell indicatiu amb el nom de la sala a l’escala exterior on està previst projectar un audiovisual (mapping). Es tracta de l’audiovisual “SAVI(E)S I GUERRERS. Castells i poder” basat en el poder al llarg de l’edat mitjana en aquests territoris, des de l’arribada de les tropes arabo-berbers al segle VIII, fins a la fi del comtat d’Urgell al 1413. Set-cents anys d’història en què unes poques famílies acumularen poder i riqueses que s’exhibien en els centres d’aquest poder: els castells. L’exposició també posa la mirada en l’univers femení dins el poder a l’edat mitjana.

L’audiovisual tracta tres apartats:

  • Els virulents segles VIII i IX: el món dels pactes i les conversions a l’Islam
  • Els regnes de taifes
  • El Comtat d’Urgell

L’audiovisual té un guió narratiu orientat a proporcionar al visitant una experiència activa i emotiva, per mitjà d’una projecció de vídeo damunt una paret de pedra, que atorga una nova perspectiva oferint sensació de moviment i una qualitat de personificació. Es tracta d’un audiovisual que es pot visualitzar en català, castellà i anglès, i té una durada aproximada d’uns 8 minuts.

Amb aquesta actuació es pretén dotar el Castell Formós d’una instal·lació audiovisual permanent a la gran cambra i de la projecció audiovisual que permeti oferir al visitant el coneixement d’alguns dels personatges principals que van residir a la fortificació.

Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.