Després del Pla de Foment de la Lectura (2008-2011) de Joan Manel Treserras i del Pla Nacional de Lectura (2012-2016) de Ferran Mascarell, el Pla de Lectura 2020 (2017-2020) presentat ara fa pocs dies pel conseller Santi Vila serà el tercer en nou anys. En teoria, en aquest període hem passat del 58% al 67,8% de lectors habituals i del 20% al 27,4% de lectors en català. Xifres aparentment positives, certament. Però la veritat del dia a dia és que el sector literari està cada cop més castigat: moltes llibreries tanquen definitivament les persianes perquè no els surten els números, les tirades de primeres edicions disminueixen any per any, els autors hem vist desaparèixer els ingressos per drets de còpia i els més grans no poden compatibilitzar els royalties amb la pensió de jubilació, mentre les estadístiques abaixen el llindar de la categoria «lector habitual» als qui llegeixen un miserable llibre al trimestre…
Fa pocs anys, als trens, a les sales d’espera o als bancs dels parcs hi veies persones llegint llibres. I als instituts s’hi estudiava literatura, història i filosofia. Ara proliferen arreu els autòmats mirant pantalles de mòbils. Tenim un nou Pla de Lectura, sí. El que no tinc tan clar és que per ell solet tingui cap efecte curatiu sobre una malaltia multifactorial que, més enllà de l’optimisme precuinat i la fredor pal·liativa i postveritable de les xifres institucionals, ja s’ha fet crònica. Per a una flor que malviu en un jardí sense tanca i ple de capolls, que fa tota la pinta d’estar marcida des de l’arrel.
Eduard Ribera (Balaguer, 1965). Especialitzat en narrativa breu, al llarg de la seva carrera ha recollit diversos premis. Ha publicat La casa per la finestra (1988), El mite de la darrera llàgrima (1995), Oficis específics (1996), A que no | 99 exercicis d’estil (2011), La vida assistida (2012)i De memòria (2016). Ha difós guions de ràdio (Les vacances de l’avi Sinofós, COM Ràdio 1998), de còmic (La muntanya és font de vida, Generalitat de Catalunya 2002) i de televisió (Gags inanimats, Lleida TV 2008) així com articles en revistes analògiques i mitjans digitals. Des de 2005 manté el blog literari L’Escriptori on publica textos d’actualitat i de ficció.
La Comissió d’Energia de l’Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer ha iniciat una…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
La qüestió valenciana no està acabada. Serà la nostra vergonya durant molt de temps. Durant…
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) continua aquests dies amb els treballs per a…
El Mercat de Santa Llúcia - Fira dels Alls se celebra a Balaguer el dissabte…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
Aquest lloc web utilitza cookies.