Categories: Comarca

El Parc Astronòmic del Montsec participa d’un estudi sobre com en presència de núvols la llum de les ciutats pot afectar el medi nocturn

Els llocs de cel fosc poden no estar tan lliures de contaminació lumínica com podríem pensar. Aquest és un dels resultats del nou article publicat a la revista Scientific Reports per part d’un grup d’investigadors europeus de la xarxa Loss of the Night Network (LoNNe) i del projecte europeu Stars4All (www.stars4all.eu). Si bé la major part dels estudis, com l’Atles Mundial publicat el 2016, se centren en la mesura de la brillantor del cel en el punt més alt del cel, aquest treball analitza el que passa en tot el cel. Aquest equip d’investigació ha estudiat àrees que són pràcticament lliures de contaminació lumínica però que poden presentar presencia important de llum en posicions properes a l’horitzó.

L’estudi analitza l’àrea entre el Parc Astronòmic Montsec situat a la zona protegida de la reserva Starlight de la serra del Montsec i la ciutat de Balaguer situada a 27 quilòmetres. Els investigadors han trobat que si en nits serenes a 5 quilòmetres de la ciutat s’obtenen valors de cel gairebé natural, en canvi en situacions de núvols es requereixen més de 20 quilòmetres per aconseguir-ho a causa de l’amplificació per núvols.

A partir d’uns 18 quilòmetres de la ciutat de Balaguer la zona protegida del Montsec s’ha mostrat com una zona totalment lliure de contaminació lumínica a la part alta del cel. En canvi si es considera la zona de l’horitzó i en presència de núvols, pot ser 3 vegades i mitja més brillant que el cel natural.

“Hi ha massa llum artificial per als animals nocturns, que van evolucionar quan els núvols enfosquien més el cel” apunta Andreas Jechow, investigador principal del treball i físic del Leibniz-Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries de Berlín.

“De fet és conegut que a les ciutats els núvols amplien l’efecte de la llum artificial, mentre que en zones protegides el poden arribar a enfosquir més. El que aquí veiem és que els llums de ciutats no molt llunyanes en algunes circumstàncies de presència de núvols poden afectar de manera notable les zones protegides. Per això és important treballar la protecció del cel no només en zones protegides sinó també a les ciutats” assenyala Salvador J. Ribas, coautor d’aquest treball i director científic del Parc Astronòmic Montsec.

La investigació s’ha dut a terme mitjançant l’ús d’imatges obtingudes amb càmeres fotogràfiques convencionals amb lents ull de peix, mitjançant un acurat calibratge. La relativa simplicitat i baix cost d’aquest mètode permetrà que sigui utilitzat per investigadors de tot el món per analitzar la brillantor del cel nocturn en condicions meteorològiques ben diverses. Les dades d’aquest treball van ser obtingudes durant la campanya de comparació instrumental realitzada a la serra del Montsec al maig de 2016 sota els auspicis de la xarxa europea Loss of the Night Network (LoNNe) i finançada com una de les iniciatives (LPI) pel projecte europeu Stars4All.

Balaguer Televisió

Missatges recents

L’Institut Almatà de Balaguer alça la veu contra la violència vers les dones

L'Institut Almatà de Balaguer alça la veu per commemorar el Dia Internacional de l'Eliminació de…

50 minuts fa

El comerç balaguerí es converteix en l’aparador del rebuig contra els feminicidis

Els comerços de Balaguer s’adhereixen a la campanya de sensibilització i rebuig contra els feminicidis,…

20 hores fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 22/11/2024

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

23 hores fa

Colòmbia es proclama campiona del món a Balaguer

Amb aquest gol, transformat a la tanda de penals, la selecció colombiana sub-20 es va…

1 dia fa

Empat en un duel clau per la permanència

L'Artesa de Segre i la CEM Guineueta van repartir punts en un intens encontre que…

1 dia fa

El dinar solidari a 10 mans aconsegueix 14.212 euros

Aquest diumenge 24 de novembre el pavelló Molí de l'Esquerrà de Balaguer es va celebrar…

1 dia fa

Aquest lloc web utilitza cookies.