Una de les particularitats del Ranxo de Ponts, que s’ha convertit en un esdeveniment multitudinari i que serveix de marca turística per al municipi, és que s’elabora amb foc de llenya i olles d’aram, elements que li aporten un gust diferent, segons ha explicat la cap de la vintena de cuiners que l’han elaborat, Rosa Boix. El “plat de cullera”, similar a una “escudella d’abans” es cuina en múltiples localitats del Pirineu i Prepirineu coincidint amb la festivitat de Carnaval i suposa una important aportació de calories amb la que s’ajuda a combatre el fred, ha explicat Boix.
Prop d’una seixantena de cassoles s’han començat a escalfar a les sis del matí amb un foc que cal mantenir durant hores, segons ha dit un dels cuiners, Leonardo Caliani. Al seu interior s’hi han posat a continuació els ingredients del ranxo, que una vegada cuits s’han de retirar i trinxar. Aquesta ha estat una de les tasques que ha fet Tania Ramos, que porta més de deu anys implica en la tradició. Posteriorment, són les verdures i els llegums els que es tiren al foc per, finalment, afegir-hi la botifarra negra.
Un cop enllestit, l’àpat s’ha beneït davant les autoritats assistents a la festa, que enguany ha comptat amb la participació de la presidenta del Parlament destituïda pel 155, Carme Forcadell, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, diputats al Parlament i alcaldes, entre d’altres. Després s’ha començat a repartir davant la multitud de persones que portaven olles o carmanyoles per endur-se’l o menjar-se’l ‘in-situ’.
La festa del Ranxo és una tradició centenària que se celebra el dimarts de Carnestoltes, és a dir, el darrer dia abans de l’inici de la Quaresma. Segons expliquen les llegendes, en un principi el ranxo era un àpat que es donava a la gent que no tenia per menjar i així aquest dia se’ls oferia un plat calent. Actualment, ha esdevingut una festa en què hi participa tota la població i gent vinguda d’altres punts del país que no volen perdre l’ocasió de degustar el ranxo.
La tradició també explica que la vigila de Carnaval, els veïns de Ponts passaven casa per casa per recollir el màxim possible d’ingredients per elaborar el Ranxo. Avui però, són pocs aquells que lliuren ingredients quan els passa la comitiva que porta a terme aquesta acció coneguda com a ‘Lali-lali’, i normalment s’acostumen a donar diners per ajudar a finançar la festa.