Aquest dimarts 29 d’octubre es farà la presentació dels treballs de restauració dels murals de l’interior de l’església romànica de Santa Maria de Palau, que han tingut lloc aquests darres dos anys en diferents fases, a càrrec dels restauradors i tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, situat a Valldoreig.
Es tracta d’uns treballs de neteja i consolidació d’un conjunt pictòric singular, ja que en uns mateixos murs hi ha dues capes sobreposades que corresponen a dos moments artístics diferents: la capa inferior són les pintures al fresc originals de l’edifici, d’estil romànic i datades del segle XI, mentre que a la capa superior hi ha unes pintures renaixentistes del segle XVI.
L’acte de presentació tindrà lloc a 2/4 de 12 del migdia al mateix nucli de Palau de Rialb, i comptarà amb la participació de l’Angels Solé, directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, i del Pere Rovira, responsable del departament de pintura mural sobre pedra del mateix Centre, a més a més de l’equip de restauradors que han intervingut en els treballs, i els representants de l’Ajuntament de la Baronia de Rialb i del Bisbat d’Urgell.
L’església de Santa Maria de Palau forma part del conjunt de vint-i-cinc esglésies d’origen romànic de la Baronia de Rialb. És una obra del primer romànic, datada del segle XI, i considerada per Puig i Cadafalch com una de les 10 esglésies més representatives del romànic català. Aquest any 2019 ha estat reconeguda com a Bé Cultural d’Interés Nacional per part del Departament de Cultura de la Generalitat.
Informa: Redacció / Foto: Interior de Santa Maria de Palau. Autor: Jordi Gasch