‘Òpera a les venes. Una història d’aigua, terra i sang’ és el títol de la nova producció de l’Orfeó Lleidatà com a cor resident del Teatre la Llotja de Lleida que impulsa la Fundació Canals d’Urgell en el marc dels 60 anys de la concessió de la titularitat dels Canals d’Urgell a la Comunitat General de Regants, una producció a la qual s’ha sumat l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida i que compta amb la col·laboració especial del Teatre de La Llotja en el marc del seu 15è aniversari i amb el suport de la Diputació de Lleida, a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, i la Generalitat de Catalunya.
El projecte s’ha presentat aquest dimecres al Teatre de La Llotja en un acte que ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach; la directora de la Fundació dels Canals d’Urgell, Maribel Pedrol; el director executiu de la Fundació Orfeó Lleidatà, Xavier Quinquillà; la gerent de l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida, Núria Sirvent; el conseller delegat del CNC (La Llotja), Paco Cerdà; el director de la producció, Pol Pastor; el director d’escena, Dani Coma; el director musical, Xavier Pagès-Comella; el president de la Fundació Canals d’Urgell, Amadeu Ros Farré; el director general de Regadius i Espais Agraris, Xavier Gispert; i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Lleida, Pilar Bosch.
En la seva intervenció, Estefania Rufach ha destacat la importància de la col·laboració institucional i cultural en projectes com aquest, que posen en valor la història, el patrimoni i la identitat del territori a través de les arts escèniques i musicals. Rufach ha subratllat que l’IEI dona suport a aquesta producció perquè enforteix el teixit cultural de Ponent, promou la creació artística de quilòmetre zero i fa arribar la cultura a diferents municipis, garantint-ne l’accés a tota la ciutadania. També ha posat en relleu el fet que aquest espectacle fusiona tradició i modernitat i crea un relat potent sobre el Canal d’Urgell, que ha estat i és un element clau per al desenvolupament de les terres de Lleida.
‘Òpera a les venes’ és un espectacle escènic musical que té com a punt de partida una adaptació del llibre ‘Aigua a les venes. Crònica d’un miracle català universal’ feta pel mateix autor, Francesc Canosa, amb guió de Berta Lacruz, en una posada en escena multidisciplinària que integra elements de dansa, teatre i audiovisual. Està concebut com un viatge musical pels camins d’aigua de Ponent que explica amb grans escenes corals del repertori operístic un projecte colossal.
La proposta té al capdavant l’Orfeó Lleidatà com a cor resident del Teatre de La Llotja, en coproducció amb l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida i amb la participació de la mezzosoprano lleidatana Marta Infante. La direcció musical va a càrrec de Xavier Pagès-Corella i la direcció escènica és de Dani Coma. A més, inclou també la participació de Santi Serratosa i Jana García (percussió corporal i dansa), l’actriu Begonya Ferrer i l’audiovisual de la productora Kionalia. La direcció de la producció és del Pol Pastor. En total reunirà unes 250 persones dalt l’escenari.
‘Òpera a les venes’ es podrà gaudir en sis ocasions, cinc d’elles en escenaris de cinc comarques diferents de Ponent. L’espectacle, ha afegit Rufach, s’adaptarà a cada espai. Així, l’estrena absoluta se celebrarà el 27 d’abril al Teatre de La Llotja de Lleida (Segrià), i posteriorment iniciarà un periple lleidatà que durà l’espectacle el 4 de maig al Teatre Foment de Juneda (Les Garrigues), l’1 de juny al Teatre l’Amistat de Mollerussa (El Pla d’Urgell), el 7 de juny al Teatre Armengol de Bellpuig (L’Urgell), i el 8 de juny a la Sala 1 d’Octubre de Ponts (La Noguera). Finalment, ‘Òpera a les venes’ es podrà veure, ja l’any vinent, al Palau de la Música de la Catalana de Barcelona, concretament el 20 d’abril de 2026.
Pel que fa al programa musical, estarà format per: ‘A les estepes de l’Àsia central’, d’A. Borodin, ‘Cor de Gitanos d’Il trovatore’ (G. Verdi), ‘Stride la vampa d’Il trovatore’ (G. Verdi), ‘Gloria all’egitto d’Aida’ (G. Verdi), ‘Va pensiero de Nabucco’ (G. Verdi), ‘Mon coeur s’ouvre à ta voix de Samson et Dalila’ (C. Saint-Saens), ‘Cor de boca closa de Madame Butterfly’ (G. Puccini), ‘Evocació al Pirineu de Cançó d’amor i guerra’ (R. Martínez Valls), ‘Habanera de Carmen’ (G. Bizet) i ‘Goigs a la Verge del Remei’ (Ll. Millet, arr. Bernat Giribet).
El pròxim 29 de març Gerb es convertirà en l'escenari d'un innovador festival de teatre:…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
Balaguer acollirà aquest dissabte una formació específica en emergències davant les inundacions, organitzada per Creu…
Amb l’encesa de llums a inicis de desembre va començar un any més la campanya…
El Parc Astronòmic del Montsec, situat al municipi d'Àger, a la comarca de la Noguera,…
En el marc del cicle xerrades amb expertesa que organitza el Museu de la Noguera,…
Aquest lloc web utilitza cookies.