Els treballs de restauració de les pintures del barroc tardà que van aparèixer per sorpresa a l’església de Butsènit d’Urgell, a Montgai (Noguera), van començar a mitjans d’octubre i està previst que finalitzin a finals de novembre. Amb la feina que porten feta fins ara, els restauradors ja s’han pogut descobrir diverses figures que conformen aquest retaule complet situat a la capella sud del temple. Així, s’hi pot veure un arcàngel Sant Miquel, que ja quan es van descobrir les pintures es podia intuir. La sorpresa més gran però, ha estat la de veure que hi ha dibuixat un Sant Nicolau. El mossèn Ramon Soler ha destacat que al poble hi ha una ”gran devoció” a aquest sant, ja que n’és el patró. L’alcalde Jaume Gilabert ha posat en valor unes pintures que ”no són habituals a la plana de Lleida”.
El mossèn Ramon Soler explica que gràcies al fet que a les pintures hi ha la data de de l’any que es van fer, el 1761, ara ja poden saber quant temps fa que a Butsènit hi ha devoció per Sant Nicolau. Els treballs han permès recuperar l’arcàngel Sant Miquel que presideix el retaule al seu capdamunt i també dos figures més a banda de Sant Nicolau. L’una és Sant Antoni de Pàdua, a l’esquerra, que sosté l’infant Jesús, i l’altra és un escolanet, a la dreta.
El que de moment encara no s’ha pogut determinar és l’autor de les pintures i tot i que encara no s’ha pogut rascar tot el retaule, és molt probable que no hi figuri cap signatura ja que en aquella època no era habitual posar la firma. Segons el mossèn, el retaule sempre havia estat tapat amb pintura al seu damunt, almenys des d’abans de la Guerra Civil. En qualsevol cas, assegura que al poble la gent més gran no recorda haver vist mai aquestes pintures.
La descoberta d’aquestes pintures barroques es va fer al maig de 2017 arrel de les obres de millora de l’església de Butsènit en uns treballs que preveien pintar el temple. L’alcalde de Montgai, Jaume Gilabert ha posat en valor aquestes pintures pel fet que no són habituals a la plana de Lleida i ”donen força patrimonial al poble”. El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya només en té constància a Paüls, a la Vall Fosca (Pallars Jussà), a Santa Maria de Meià (Noguera) i a Navata, a l’Empordà. La restauració s’està portant a terme de la mà d’un ajut del Departament de Cultura amb la col·laboració del Bisbat d’Urgell i l’Ajuntament de Montgai.
Informa: ACN / Foto: ACN
Balaguer programarà durant el 2025 un total de quinze cobles. Així ho han aprovat els…
L'imaginari de Nadal a Reixos de Balaguer continua dibuixant somriures i provocant l'alegria dels més…
Aquesta setmana ha començat a circular pels carrers de Balaguer el Tren Turístic de Nadal,…
L’Ajuntament d’Àger ha instal·lat dos desfibril·ladors externs automàtics (DEA), ubicats a Corçà i Sant Josep…
Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra van detenir el passat 16 de desembre…
Prop de 90 anys de presó per narcotràfic i multes que sumen gairebé 7…
Aquest lloc web utilitza cookies.