- Destacats Portada

Salut comença a dur a terme tests ràpids a residències geriàtriques d’Àger, la Fuliola, la Pobla de Segur i Vielha

El departament disposa de 7.000 proves serològiques que realitzaran professionals del CAP a usuaris i treballadors

Pla mitjà on es veu una professional d’atenció primària duent a terme una prova per detectar el coronavirus a una residència geriàtrica de la Fuliola (Urgell). Imatge facilitada pel Departament de Salut el 13 d’abril de 2020 (Horitzontal).

Les regions sanitàries de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran estan dotades amb 7.000 tests ràpids, 5.600 a les comarques de Ponent i 1.400 a les de muntanya, per a fer proves serològiques de covid-19. Aquests s’han enviat a les àrees bàsiques de salut del territori i aquest dilluns els professionals de l’atenció primària han començat a utilitzar-les, principalment, en usuaris i treballadors que no hagin donat positiu prèviament en un test PCR. Concretament, les proves s’han iniciat en quatre centres on s’han registrat casos de coronavirus: la Residència d’Avis Vall d’Àger (Noguera), la Residència La Fuliola i Boldú (Urgell), el Centre Geriàtric del Pirineu de la Pobla de Segur (Pallars Jussà) i la Residència Sant Antòni de Vileha (Val d’Aran).
Els resultats dels tests ràpids serològics permetran organitzar internament els centres residencials i prendre les decisions que s’escaiguin per ajudar a evitar contagis. Els casos negatius de les proves requeriran d’una confirmació per PCR i, si aquesta dona positiu, els usuaris seran aïllats de manera automàtica dins del mateix equipament o es derivarà a un altre si a la mateixa residència hi ha dificultats per dur a terme aquesta mesura. Mentre, els treballadors que obtinguin un resultat positiu per PCR, seran donats de baixa immediatament i es confinaran al seu domicili.

Els testos ràpids serològics es basen en la resposta immunològica del pacient, es poden fer a peu de llit i els resultats s’obtenen en 20 minuts. A més. tenen més fiabilitat en estadis més avançats de la malaltia i permeten saber qui l’ha passat i qui no. Les proves PCR detecten la presència del virus des de l’inici de la infecció, són les més fiables i es realitzen en un laboratori acreditat i en condicions de bioseguretat, però la mostra es pot extreure en qualsevol indret. El temps de processament va de 4 a 6 hores, tot i que hi ha alternatives més ràpides que s’espera introduir aviat. També cal afegir que en aquest cas es necessita l’expertesa d’un microbiòleg per a la seva interpretació.


Informa: ACN

Balaguer Televisió

Missatges recents

Castell del remei celebra l’aplec de primavera

  Diumenge 27 d’abril tindrà lloc una nova edició de l’Aplec de Primavera del Castell del…

2 dies fa

Rècord d’activitats en la IX Fira dels Somnis contra el càncer infantil de Balaguer

Per a la IX edició de la Fira dels Somnis contra el càncer infantil s'han…

2 dies fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 03/04/2025

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

2 dies fa

Concert per celebrar els quinze anys del grup d’havaneres Vent de Ponent

Aquest 2025 l’Associació Vent de Ponent celebrarà el 15è aniversari de la creació del grup…

2 dies fa

La riba del riu Noguera Ribagorçana, indret de pas de l’11a Cursa de la Nòria de Torrelameu

El diputat Jordi Verdú; el director de la cursa, Xavier Torres, i la membre de…

2 dies fa

Aquest lloc web utilitza cookies.