Vallverd (Pla d’Urgell) i Sant Llorenç de Montgai (Noguera) reclamen esdevenir entitat municipal descentralitzada (EMD) i disposar així de personalitat jurídica pròpia i poder-se autogestionar. Tot i haver rebut el vistiplau dels respectius ajuntaments dels quals depenen, Ivars d’Urgell i Camarasa, l’aprovació el 2013 de la Llei de racionalització i sostenibilitat de les administracions públiques (LRSAL) va frenar les seves pretensions, al impedir crear noves entitats inferiors al municipi. Els dos pobles, però, defensen que havien començat els tràmits abans del 2013, una situació que també reivindica el nucli de Riells del Fai, al Vallés Oriental. Per tot plegat, reclamen el suport del Govern perquè l’Estat les acabi reconeixent.
El ple de l’Ajuntament de Camarasa va aprovar la creació de l’EMD de Sant Llorenç el 2014 i, un any després, el ple d’Ivars d’Urgell va fer el mateix en relació amb l’EMD de Vallverd. Tot i que els dos pobles, que actualment tenen uns 200 habitants cadascun, van enviar la documentació corresponent a la Generalitat, els tràmits van quedar congelats per l’entrada en vigor el 2013 de la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local (LRSAL), que impedeix la creació de noves entitats locals inferiors als municipis.
Des del Departament de la Presidència han explicat que els tràmits es van registrar quan l’LRSAL ja estava aprovada i en vigor i que, per tant, la Generalitat no té competència per aprovar o tramitar la creació de noves EMD, i afegeixen que la solució passaria per una modificació de la llei.
Des dels pobles, però, defensen que les gestions i la mobilització veïnal per constituir-se com a EMD són anteriors a l’entrada en vigor de l’LRSAL i s’emparen en una disposició transitòria de la llei, que possibilita que ho puguin fer aquelles que haguessin iniciat els tràmits abans del 2013. Per això, ambdues poblacions reclamen al Govern que pressioni l’Estat per desencallar les seves reivindicacions.
“Ens vam quedar entre dues aigües”, explica l’alcalde pedani de Sant Llorenç de Montgai, Jose Ruiz, que detalla que, en total, a Catalunya hi ha tres pobles que es troben en una situació similar que fa encara no s’hagin pogut constituir com a EMD.
El tercer és Bigues i Riells del Fai (Vallès Oriental), on l’Ajuntament fa sis anys que espera el vistiplau de la Generalitat per constituir l’EMD de Riells del Fai, on viuen uns 900 habitants. El 2015 el consistori va aprovar per unanimitat la seva creació i el 2016 va lliurar al Govern tota la documentació necessària. Confiava que l’aval arribés en qüestió de “dies, setmanes o mesos”, segons relatava en aquell moment a l’ACN l’alcalde, Joan Galiano.
Com en el cas de Vallverd i Sant Llorenç però, l’LRSAL impedeix la seva constitució. Amb tot, fonts de l’Ajuntament de Bigues precisen que el consistori va començar els tràmits de sol·licitud de l’EMD abans que es modifiqués la llei, de manera que s’aferren a això per confiar que l’entitat descentralitzada es pugui desencallar. Si fos així, les mateixes fonts precisen que és la Generalitat qui s’ha de pronunciar.
Esdevenir EMD per tenir més autonomia
El representant de Vallverd i regidor d’Ivars d’Urgell, Toni Costa, afirma que amb les EMD “tothom hi guanya”, ja que el poble guanya capacitat de gestió i no resta recursos econòmics al municipi, ja que pot concórrer a subvencions. També remarca que en un context de despoblament rural, és necessari que els pobles petits puguin disposar de recursos propi sense haver de dependre de la conjuntura política municipal del moment.
“En el cas de l’ajuntament d’Ivars ens hem trobat una bona sensibilitat i predisposició en col·laborar amb l’EMD però igualment continuem sense tenir una qüestió tan bàsica com aquesta personalitat jurídica o un NIF per contractar de manera directa els serveis que són necessaris”, exposa Costa. En la mateixa línia s’expressa Ruiz que tot i que destaca la “bona relació amb Camarasa”, defensa que el “poble voldria dependre d’ell mateix”.
Per tot plegat, els dos representants reclamen al Govern que defensi la seva petició d’esdevenir EMD. També demanen als partits polítics que promoguin un canvi legislatiu per derogar o modificar aquesta llei estatal, amb l’objectiu de permetre de nou la creació de noves entitats.
I és que a tot això, l’LRSAL també impedeix les noves entitats municipals descentralitzades gaudir de personalitat jurídica pròpia i, per tant, que puguin disposar de capacitat de gestió (autonomia de gestió). Això afecta també altres poblacions catalanes que aspiren a esdevenir una EMD i que, ara per ara, s’han de resignar ja que la normativa estatal els ho impedeix.
En total, a Catalunya hi ha 65 EMD, la majoria de les quals, 54, concentrades a la demarcació de Lleida. A les comarques de Tarragona n’hi ha 6, a les de Barcelona 4 i a Girona 1.
Informa: ACN
La Comissió d’Energia de l’Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer ha iniciat una…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
La qüestió valenciana no està acabada. Serà la nostra vergonya durant molt de temps. Durant…
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) continua aquests dies amb els treballs per a…
El Mercat de Santa Llúcia - Fira dels Alls se celebra a Balaguer el dissabte…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
Aquest lloc web utilitza cookies.