Tensió entre la policia i els manifestants a la porta del Museu de Lleida pel trasllat de les obres d’art a Sixena

ACN Lleida.- La imminent sortida de les obres de Sixena del Museu de Lleida ha comportat aquest dilluns al matí escenes de tensió entre els Mossos d’Esquadra que han format un perímetre de seguretat a l’exterior de l’equipament i desenes de manifestants que demanen que les obres no surtin cap a l’Aragó després que la Guàrdia Civil s’hagi personat aquesta matinada per endur-se-les. A l’exterior, s’hi han pogut sentir crits com ‘Ros dimissió’ i ‘No mereixeu la senyera que porteu’, dirigits als agents de la policia catalana. Passat un quart d’hora del forcejament entre els mossos i els manifestants, la situació s’ha calmat relativament a l’exterior del Museu de Lleida. Tot i així, els carrers adjacents al museu es troben tallats.

Al voltant de les quatre de la matinada, una desena de vehicles de la Guàrdia Civil s’ha personat al Museu de Lleida acompanyats per tècnics aragonesos per efectuar el trasllat a Sixena de les obres d’art en litigi. El dispositiu policial s’ha personat a l’equipament acompanyats d’una furgoneta i un camió, del qual estan descarregant caixes. Hores abans, just passada la mitjanit, també han entrat a l’equipament funcionaris del museu.

Des d’aleshores, una cinquantena de persones s’han concentrat a fora, malgrat que els Mossos d’Esquadra tenen blindat l’entorn del museu per impedir-hi l’entrada. El termini marcat pel jutge d’Osca permetia l’entrada de la Guàrdia Civil al museu a partir d’aquesta mitjanit. Si es compleixen els pronòstics, les peces es començaran a empaquetar i a carregar en un camió les properes hores.

El director del Museu, el balaguerí Josep Giralt, ha assegurat que si s’ha de complir amb el trasllat, ho faran com si fos un préstec, però s’ha desmarcat del que passi a fora del centre. Per la seva part el Govern de l’Aragó ha assegurat que es troba preparat per dur a terme el trasllat de les 44 peces i portar-les al seu nou destí amb garanties de seguretat.

Fins allà també s’hi han desplaçat diferents representants polítics com Joan Tardà. “Que aquesta humiliació que ens pretenen encolomar serveixi de lliçó i el 21-D fotem-los aquesta vergonya a la cara amb vots a les urnes”. Així s’ha expressat el diputat d’ERC al Congrés a les portes del Museu de Lleida mentre un dispositiu embala les 44 obres en litigi per traslladar-les a Sixena. Tardà ha considerat una “veritable vergonya” que l’Estat aprofiti que el govern està “a la presó o a l’exili”, i que no esperi la fi del procés judicial per executar el que ha titllat de “perversitat”. “Som davant d’un altre exemple de quan preval la raó de la força per damunt de la intel·ligència, i és una altra demostració del que passarà si les forces que donen suport al 155 acabessin governant aquest país”, ha conclòs.

Joan Tardà:  Que aquesta humiliació que ens pretenen encolomar serveixi de lliçó a l’hora de votar el 21-D”

Tardà ha dit que confia que aquest intent “d’humiliar” els catalans serveixi perquè molts s’adonin “del que pot acabar passant si aquesta gent acaba governant”. “No ens podem permetre el luxe com a ciutadans lliures del segle XXI aguantar tanta misèria”, ha continuat el republicà, que ha rebutjat qualsevol intent de governar Catalunya des de Madrid.

Un conflicte que ve de lluny amb desenllaç vinculat al 155

Tot es va accelerar quan dijous passat el titular del jutjat d’instrucció número 1 d’Osca va signar una providència per autoritzar la Guàrdia Civil a entrar al Museu de Lleida fins i tot per la força per endur-se les 44 obres d’art del monestir de Sixena dipositades en aquest espai. El text dona permís tant a la Guàrdia Civil com a la resta de cossos de seguretat que aquesta consideri oportú com a Policia Judicial perquè accedeixin al recinte museístic a partir de la propera mitjanit.

El jutge, doncs, va tirar endavant amb l’ordre de retirada de les obres d’art abans de resoldre el recurs interposat pel Departament de Cultura, ara en mans del Ministeri homòleg en virtut de l’aplicació de l’article 155, que demanava aturar la mesura. També l’alcalde Àngel Ros va presentar un recurs de súplica a l’Audiència d’Osca contra el trasllat de les 44 obres.

Anteriorment la Generalitat no va recórrer la providència del jutjat número 1 d’Osca del 15 de novembre en què es requeria al Ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que donés compliment a les resolucions judicials provisionals i lliurés a l’Aragó de les 44 obres d’art en litigi.

Des de l’Aragó, les institucions, l’església i la societat civil organitzada a través de la plataforma ‘Sijena Si’ esperen que el retorn de les obres del monestir sigui el primer pas i partir d’aquí segueixin el mateix camí les més de cent peces d’art sacre de parròquies de la Franja que són a Lleida i que reclamen el bisbat de Barbastre-Montsó i els ajuntaments de Berbegal, El Tormillo i Peralta de Alcofea. Litigis que fa més de dues dècades que duren amb sentències vaticanes que donen la raó a la part aragonesa.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.