Avui s’ha presentat la propera Càtedra d’Estudis Medievals Comtat d’Urgell que es farà els dies 11, 12 i 13 de juliol a la sala d’actes del Consell Comarcal de la Noguera.
La temàtica d’aquesta 25a edició és “La història medieval i nosaltres”, sota la qual es reflexionarà sobre quina Edat Mitjana ens acompanya en la recerca i la divulgació actuals.
Com cada any, professorat universitari molt especialitzat en el tema participaran com a ponents de la Càtedra, provinents de les universitats de Lleida, Barcelona, Autònoma de Barcelona, Navarra, València, Comillas, Castella, Múrcia i Saragossa, i també d’universitats internacionals com les de Yale, Milà, Lisboa i Perpinyà.
En les taules rodones, es debatrà sobre l’Edat mitjana a l’educació primària i secundària, al patrimoni que ens envolta i com a espai lúdic imaginari.
A més de les ponències i els debats, es fa una sortida de treball de camp el dimarts 12 de juliol al matí per visitar el monestir de Santa Maria de Vallverd i Tragó de Noguera, al municipi d’Os de Balaguer.
En l’acte de presentació han participat la vicepresidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Anna Maria Calvís; el paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; la directora de l’Arxiu Comarcal de la Noguera, Maite Pedrol, i el catedràtic d’història medieval a la UdL, Flocel Sabaté.
Després de 2 anys d’aturada per la pandèmia, l’edició d’enguany és la 25a del Curs d’estiu-Reunió científica del Comtat d’Urgell, organitzat pel Consell Comarcal de la Noguera, l’Arxiu Comarcal de la Noguera, la Universitat de Lleida, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i de l’Ajuntament de Balaguer, amb la voluntat d’estudiar i difondre la història medieval de la Noguera.
És, per tant, un espai consolidat de recerca, divulgació i ensenyament històric obert a totes aquelles persones interessades a aprofundir en el coneixement del passat medieval des d’una perspectiva actual.
Informa: Gerard Díaz Tribó