Os de Balaguer tindrà un mural en homenatge a la flor d’ametller i les abelles. Amb el títol ‘Pol·linitzant l’ametller’ els treballs de l’obra, de gran format i que incorporarà escultura així com trams de pintura amb cera d’abella, es van iniciar ahir dijous, prosseguiran tot el cap de setmana i conclouran el dia 23. El mural es preveu inaugurar el 25 de juny i al llarg de tots aquests dies hi aniran intervenint els artistes lleidatans Swen Schmitz (dies 18 i 19), Oriol Arumí (20 i 21), Erik Schmitz (22 i 23 de juny).
Estarà ubicat en una de les parets de la planta envasadora de mel de Torrons i Mel Alemany ubicada al número 9 del Carrer Sant Antoni d’Os de Balaguer. El mural s’inaugurarà formalment el dia 25 a les 11.00 h amb la presència dels artistes i de l’alcaldessa de la localitat, Estefania Rufach, també vicepresidenta de la Diputació de Lleida i presidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, acompanyats pels promotors de la iniciativa, la família Alemany, amb el seu gerent, Ferran Alemany al capdavant.
Amb aquesta nova acció Alemany dóna continuïtat a la seva campanya “La mel hi pinta molt”
de pol·linització de l’opinió pública en la que fa pedagogia de la mel com el dolç natural.
L’empresa aposta per l’art un cop més i ho fa aquest cop per expressar com està vivint el Covid, amb una efervescència creativa que l’ha portat a cooperar amb altres productors amb l’objectiu de crear nous productes, molts d’ells destinats al seu nou canal de venda online www.alemany.com
Escultura amb materials reciclats: pneumàtic de cotxe, tela reciclada i cable de telecomunicacions
El mural serà un treball coral de tres artistes: un pintor, un il·lustrador i un escultor. D’una banda el pintor afincat a Lleida Oriol Arumí, conegut per les seves obres que promouen formes de vida sana i recuperen espais que abans eren de la natura. De l’altra els germans Swen i Erik Schmitz Coll, nascuts a Alemanya i residents a Ivars d’Urgell i coneguts per la seva vinculació amb l’Estany d’Ivars on han fet incursions artístiques per subratllar el seu paisatge natural. És l’Erik qui aportarà la part diferenciadora a l’obra artística respecte als murals existents i que el convertirà en el primer mural de gran format a les comarques de Lleida que incorpora escultura. Aquests elements que configuren les parts amb relleu del mural són elaborats a partir de materials utilitzats en la quotidianitat que sovint acaben en forma de residu, algunes vegades reciclables, altres no.
Per aquest mural Erik Schmitz ha escollit el pneumàtic de cotxe usat per a la part de les fulles, donant al cautxú la forma desitjada i posteriorment pintada. Les flors les confeccionarà amb tela reciclada, fet que li permetrà generar volums grans de manera lleugera i resistent a l’aire i cable de telecomunicacions per als estams de la flor. Un fil gruixut que n’integra nombrosos de petits que ajuden a generar la part superior de l’estam, l’antera.
Un homenatge al territori Montsec, a la flor de l’ametller i a la proximitat
Ferran Alemany gerent de Torrons i Mel Alemany explica que “la flor de l’ametller és molt especial per Alemany ja que és la que elabora la primera mel de l’any i més endavant el seu fruit formarà part del nostre torró”. I considera l’obra artística com “un homenatge al territori Montsec i al seu paisatge”. Explica que “ara més que mai cal que les empreses del territori fomentem la proximitat i crear reclams perquè ens visitin és una manera de fer territori”.
Sobre els artistes
ORIOL ARUMÍ
Nascut a Vic i afincat a Lleida, es va iniciar en el món de l’art de ben jove, com a il·lustrador. Va fer el salt a la pintura a l’oli a l’estudiar Belles Arts a Barcelona. Amant de la natura, durant una vintena d’anys pintà innumerables paisatges, però també retrats i obra pròpia a cavall entre el realisme i la fantasia. En els darrers deu anys, i coincidint amb que es desplaça a viure a Lleida, fa el salt a la pintura mural. Els murals d’Oriol Arumí tenen un gran impacte visual, estan pensats per a cridar l’atenció dels ciutadans, ja sigui amb colors vius i llampants o bé amb figures molt realistes, principalment de nens, avis, animals, etc i pretenen fer reflexionar a la gent, donar veu a col·lectius minoritaris, formes de vida sana, transmetre sorpresa, cultura i alegria, i en definitiva recuperar espais que abans eren de la natura i que el pas de l’home consumista ha transformat en llocs grisos,
lletjos i monòtons.
ERIK SCHMITZ COLL
Nascut a Alemanya i resident a Ivars d’Urgell, l’Erik utilitza l’art com a mitjà per comunicar-se i manifestar pensaments. Concep la creativitat com una via intuïtiva, subtil i suggerent entre l’artista i l’espectador-receptor. Li interessa el concepte però la seva prioritat és que l’observador rebi i s’identifiqui amb l’obra. És per això que els protagonistes de les seves creacions són la figura humana i animal, la vegetació, el paisatge i la geografia. Amb la temàtica, el contrast i el gran format pretén trencar amb la quotidianitat, amb les rutines contemporànies i els estigmes establerts. Busca també oferir un respir que pugui donar lloc a la reflexió i que aquest doni pas a una millor convivència.
SWEN SCHMITZ COLL
Nascut a Alemanya i arrelat a Ivars d’Urgell. La principal font d’inspiració i motivació de la seva obra és la natura i la relació que hi mantenim, amb la certesa que així com sigui la relació amb aquesta, que tant ens brinda, seran les relacions entre nosaltres i amb un mateix. És una obra naturalista amb accent en el color, que té l’experiència personal dels viatges -externs i interns- i la quotidianitat com a terra fèrtil des d’on créixer i desenvolupar-se. Creant des d’una recerca constant i fervent de les pròpies vivències en relació amb el món, gran i vast, a través del dibuix i la pintura, aquesta expressada en la il·lustració, en petits formats i grans murals. El carrer és l’escenari. El mural és el llenguatge obert a totes i tots; és a l’abast. Acompanyant el procés creatiu i plàstic s’enllacen les paraules arribant en forma de recurs i ajuda per anar teixint un ideari profund i lleuger per descobrir respostes a grans interrogants.
L’Univers Alemany: Art, Cultura i Humanitat
L’acció forma part del projecte de la marca ‘L’Univers Alemany. Art, Cultura, Humanitat’. Els conceptes ‘Art, cultura, humanitat’ són els tres pilars de l’empresa, sempre tenint com a base la seva fixació al territori del Montsec”.
Humanitat, entesa com la no robotització dels processos industrials de l’empresa. L’estratègia per la humanització es visualitza en l’aposta per col·laborar amb els Centres Especials de Treball de 4 entitats que ocupen persones amb discapacitat de les Terres de Lleida (Fundació Aspros, l’Estel, Ilersis Shalom i la Torxa).
Informa: CBP
“Aquest 22 i 23 de novembre volem recollir més aliments que excuses”. Amb aquest lema,…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
L'Institut Almatà de Balaguer alça la veu per commemorar el Dia Internacional de l'Eliminació de…
Els comerços de Balaguer s’adhereixen a la campanya de sensibilització i rebuig contra els feminicidis,…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
Amb aquest gol, transformat a la tanda de penals, la selecció colombiana sub-20 es va…
Aquest lloc web utilitza cookies.