Després de vint anys d’estudis, investigadors de la UAB han descobert les primeres restes òssies humanes a la Cova Gran de Santa Linya. Corresponen a una homo sapiens que va morir fa uns 14.000 anys durant el Paleolític Superior Final, període en què les restes d’humans moderns són molt escasses a la península Ibèrica. En aquest sentit, es tracta d’una troballa molt important per conèixer aquesta part de la història i que és inèdita a Catalunya pel que fa al tipus de jaciment.
El conjunt de les restes recuperades de la homo sapiens, que ha estat anomenada “Linya, la dona de la Noguera”, el formen dos fèmurs, un d’ells connectat a la pelvis, així com ossos llargs de les extremitats superiors (húmer, radio/cúbit) i inferiors (tíbia i peroné), metapodis i falanges disperses. El crani i l’esquelet axial (vèrtebres i costelles), tot i que presents, estan poc representats. Les restes es van trobar dins d’un espai considerat un receptacle natural, delimitat per varis blocs de grans dimensions.
En el procés de conservació del ossos s’han aplicat processos d’estabilització i preservació per als estudis futurs, que s’estan realitzant actualment a l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).
Informa: Ignasi Gómez Cabrera
Diumenge 27 d’abril tindrà lloc una nova edició de l’Aplec de Primavera del Castell del…
Per a la IX edició de la Fira dels Somnis contra el càncer infantil s'han…
Aquest divendres es presenta a la sala d’actes de la Casa de la Paeria el…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
Aquest 2025 l’Associació Vent de Ponent celebrarà el 15è aniversari de la creació del grup…
El diputat Jordi Verdú; el director de la cursa, Xavier Torres, i la membre de…
Aquest lloc web utilitza cookies.