La ciutat de Balaguer esdevindrà formalment Capital de la Sardana el proper dissabte 19 de març durant l’acte de proclamació que tindrà lloc a 2/4 de 12 del matí a la Sala d’Actes de la casa de la Paeria. L’Associació Balaguer Capital de la Sardana 2022 i la Paeria de Balaguer, conjuntament amb la Confederació Sardanista de Catalunya i la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, són les entitats i les institucions responsables de complir els objectius que Balaguer s’ha marcat com a Capital de la Sardana: contribuir a ampliar la difusió, el conreu i el prestigi social de la sardana, incrementar la seva cohesió en l’àmbit cultural i educatiu, promoure propostes de fusió per arribar a nous públics i projectar la ciutat a nivell nacional.
Així s’ha explicat durant la presentació dels actes previstos fins a principis de l’any 2023, on han assistit el paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; el paer de Cultura, Arnau Torrente; el president de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, Carles Vall Rusinés i el president de l’Associació Balaguer Capital de la Sardana 2022, Jaume Marvà.
El concert de Roger Mas i la cobla Sant Jordi serà un dels plats forts dels actes d’aquesta commemoració juntament amb altres actuacions musicals com el concert conjunt de la Bellpuig Cobla i l’Orfeó Balaguerí el 5 de juny a l’Església de Sant Domènec; el que protagonitzarà l’Elèctrica Dharma durant la Festa de la Transsegre al mes de juliol; el cantaor Pere Martínez o l’espectacle de fusió ‘Electro jota’ amb el grup ‘A vore’ en el marc del Festival Llavors del mes de setembre.
A banda d’aquests, fins al febrer del 2023, s’han previst una gran quantitat d’actes, tots ells espectacles de fusió de gran qualitat adreçats a tot tipus de públic i amb l’objectiu de traure la sardana del seu àmbit de confort. Així, a Balaguer no es programaran més ballades de les habituals de cada any però sí que durant tot l’any hi haurà espectacles de fusió en els diferents esdeveniments de ciutat.
A més dels espectacles de fusió, Balaguer aposta per la producció pròpia i per deixar testimoni d’aquesta capitalitat amb un monument que es presentarà en el marc del “Forma, espais d’art contemporani”, un mural del projecte “Balcons il·lustrats”, una exposició sobre cultura popular al Museu de la Noguera i un espectacle de producció que es presentaran per la Festa Major.
La comissió organitzadora destaca l’àmplia col·laboració del teixit associatiu local i de les escoles de la ciutat, que hi participen amb els tallers del Saltem i ballem i amb l’aprenentatge del ball de la galop. Precisament, el 30 d’abril tindrà lloc la Trobada Escolar Intercomarcal del Saltem i Ballem a la Plaça del Mercadal amb l’espectacle Gira-gira amb la Bellpuig Cobla i els Pocasol3. Inclourà un taller in situ i posterior ballada de la Galop de Balaguer per part de totes les escoles de Ponent.
Els actes de commemoració de Balaguer, capital de la sardana acabaran el cap de setmana del 25 i 26 de febrer de 2023 amb la Cloenda del Campionat de Colles de la Unió de Colles Sardanistes, i Festa de les Colles de l’Acstell. El punt i final el posarà un dinar de germanor i una ballada de sardanes amb la Cobla Mil·lenària de Perpinyà
Informa: Gerard Díaz Tribó
La Paeria de Balaguer ha instal·lat aquesta setmana dos nous dispensadors d’alimentació per a coloms…
Ponts ha estrenat aquesta divendres la Suite del Mil·lenari de Sant Pere de Ponts davant…
Catalunya es presentava davant un Pavelló 1r d’octubre a vessar amb la intenció de continuar…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
En aquells temps en què l’ajuda humanitària es fa imprescindible per a la recuperació d’una…
La Comissió d’Energia de l’Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer ha iniciat una…
Aquest lloc web utilitza cookies.