El Palau Robert ha inaugurat ‘Geografies’, una exposició que repassa la prolífica obra de Josep Vallverdú amb motiu del seu centenari. La mostra, que es podrà visitar de forma gratuïta fins a l’11 de setembre, presenta l’escriptor lleidatà com un home de geografies i posa el focus en tots aquells indrets lligats a la seva vida i obra: Lleida, Sant Martí de Maldà, Barcelona, Sant Feliu de Guíxols, Balaguer, Puiggròs, les Borges Blanques i l’Espluga de Francolí. En total, ‘Geografies’ ofereix més de 300 títols escrits per Vallverdú en tota la seva varietat de registres, des de memòries i biografies i dietaris, fins a la narrativa, l’assaig, la poesia i la traducció, entre d’altres.
‘Geografies’ neix de “geo, que és la terra, i grafies, que representa l’escriptura, és a dir, les terres on he viscut i tot el que hi he escrit”. D’aquesta manera ha definit Josep Vallverdú l’exposició que commemora la seva producció literària, presentada aquest dijous al Palau Robert. “He arrelat en totes aquestes geografies, hi he donat molt, però també he rebut tresors que han enrobustit el meu caràcter i han afinat la meva sensibilitat”, ha afegit l’autor.
D’entre els territoris que repassa l’exposició, Vallverdú n’ha destacat dos: Sant Feliu de Guíxols, on va aprendre a escriure, des de l’any 1951 fins al 1956, i Puiggròs, on va viure l’etapa de més producció literària. “Des de Puiggròs soc un autor torrencial: desenes de novel·les juvenils, llibres personals, llibres de viatge, traduccions, etc.”, ha explicat. Tanmateix, l’autor també ha exaltat les altres etapes, fins i tot la jubilació, en les quals no ha deixat d’escriure.
L’exposició és fruit d’una col·laboració entre la Diputació, la Universitat i la Biblioteca Pública de Lleida, que són les dipositàries de ‘Fons Vallverdú’. De fet, va ser el mateix autor qui va cedir, l’any 2015, el seu fons documental a la Universitat de Lleida, format per més de 5.000 volums i documentació personal com quaderns, correspondència, obres juvenils no publicades o articles. Per a ‘Geografies’ la UdL ha cedit 281 títols, 8 dels quals corresponen a obra inèdita, manuscrits de l’obra juvenil escrita entre 1938 i 1948.
Durant la presentació, que ha tingut lloc a la Sala Cotxeres del Palau Robert, els escriptors Lluís Calvo, Gemma Ruiz, Alba Dalmau i Joaquim Carbó han llegit alguns fragments de l’obra de l’autor, mentre que Anna Amigó s’ha encarregat de fer una breu interpretació musical. També han intervingut a l’acte Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Eva Pomares, directora general de Difusió i Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis ilerdencs.
“Afalagat i orgullosament carregat”
L’exposició ‘Geografies’ s’emmarca dins la commemoració de l’Any Vallverdú, impulsat pel Departament de Cultura i la Institució de les Lletres Catalanes. L’escriptor de Ponent complirà cent anys aquest juliol, i ha assegurat que està “afalagat”, però també “carregat” pel conjunt d’actes, entrevistes, compareixences i presentacions. “Podríem dir que estic orgullosament carregat”, ha expressat Vallverdú.
Informa: ACN
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
En aquells temps en què l’ajuda humanitària es fa imprescindible per a la recuperació d’una…
La Comissió d’Energia de l’Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer ha iniciat una…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
La qüestió valenciana no està acabada. Serà la nostra vergonya durant molt de temps. Durant…
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) continua aquests dies amb els treballs per a…
Aquest lloc web utilitza cookies.