Formen part d’una família que treballa incansablement per mantenir vius els oficis antics. El Ramon Seira Massana, un veí d’Alentorn (La Noguera) de 64 anys, explica que el seu pare, que era pastor, va ser un dels seus mestres de vida amb el qual va aprendre els valors del treball i l’esforç i també a fer eines pel bestiar. Un aprenentatge que ha volgut transmetre a les noves generacions, començant pels seus fills, el Franc i el Jofre.
El Ramon va decidir preservar a casa les eines antigues que el seu pare feia servir per a les seves tasques així com d’altres elements amb els quals ha treballat al llarg de la seva vida. Això va fer que els seus dos fills creixessin entre diferents estris que els hi van començar a despertar cert interès. Fins al punt que un dia va començar a desaparèixer misteriosament l’arròs de casa.
Veient l’èxit del qual gaudien els molins de farina entre els seus fills, el Ramon va decidir començar a impartir tallers per ensenyar als infants el treball necessari per elaborar manualment un sac de farina. Els ha realitzat al llarg de la seva vida en diversos municipis de Catalunya o en fires com la del Medi Ambient de Tàrrega. Així mateix, el seu fill Franc, influenciat pel que veia a casa, va formar-se en restauració i conservació de béns culturals. Posteriorment va seguir les passes del seu pare i va començar a preservar eines antigues per després explicar el seu funcionament als infants del territori.
En aquesta història l’art juga també un paper determinant. Quan el Ramon era un estudiant va assistir a una classe que un mestre valencià va impartir conjuntament amb el seu pare a Artesa de Segre. La sessió va ser la seva font d’inspiració per dedicar-se al món artístic, fet que li ha servit per preservar o restaurar millor els objectes antics dels quals disposava. De fet, el Ramon ha elaborat diverses pintures i escultures relacionades amb el món agrari, algunes de les quals pensades perquè hi puguin jugar els nens més petits.
Informa: Ignasi Gómez Cabrera