La segona edició del cicle ‘Passat/Present’ arribarà a totes les vegueries de la mà de vuit artistes contemporanis que intervindran a monuments i edificis patrimonials. La proposta “convida el públic a llegir i interpretar” el patrimoni a través de l’art actual, ha destacat aquest dimecres el comissari del cicle, Frederic Montornès, que ha celebrat haver doblat el nombre d’obres respecte del 2022. Ignasi Aballí, Manolo Laguillo, Mar Arza, Patrícia Dauder, Paula Bruna, Cabosanroque (Laia Torrents i Roger Aixut), David Bestué i Mariona Moncunill intervindran al VINSEUM, la Casa Bloc de Barcelona, el Castell Monestir d’Escornalbou, el Castell de Miravet i els museus de la Garrotxa, de la Noguera, del Ter, i l’Hidroelèctric de Cabdella.
El cicle està organitzat pel Departament de Cultura i reivindica el potencial de l’art contemporani a l’hora de reinterpretar diferents edificis o elements patrimonials. El director general de Promoció Cultural i Biblioteques, Xavier Fina, ha destacat la “complexitat” de fer convergir el patrimoni, l’art actual, vuit centres culturals i vuit creadors. Fina ha agraït la predisposició de tots els agents i ha ressaltat que el cicle permet universalitzar l’accés a la cultura i donar suport a la creació.
Al mateix temps, ha assenyalat que és una ocasió per fer valdre l’art contemporani, “que no és una cosa de gent estranya, sinó que interpel·la tothom parlant de qüestions del dia a dia”. “No hi ha cap d’aquests artistes que no estigui afectat i preocupat per temes centrals com el canvi climàtic, la guerra o el masclisme”, ha defensat durant la presentació celebrada a Vilafranca.
Al seu torn, el director general del Patrimoni Cultural, Joaquim Borràs, ha celebrat que ‘Passat/Present’ permet “mostrar el patrimoni amb una mirada plenament actual”. Borràs ha posat èmfasi en l’extensió del projecte a les vuit vegueries i en l’ocasió que es brinda per a què la ciutadania s’acosti als museus atreta per nous elements efímers. “El cicle farà que els edificis patrimonials siguin espais viscuts, no només ancorats en el passat”, ha apuntat.
En la mateixa línia, el comissari de ‘Passat/Present’, Frederic Montorné, ha assegurat que el cicle permet als artistes fer aflorar interpretacions amagades a ulls dels visitants habituals: “Poden aportar les claus d’accés a aquelles parts més amagades”. Per això, ha explicat, totes les intervencions estan fetes “de forma subtil”, de manera que no es tergiversi el discurs patrimonial però al mateix temps ofereixin “un contingut molt interessant a explicar”.
De la Vall Fosca a Miravet
Les intervencions d’aquesta edició de ‘Passat/Present’ han començat aquest dimecres al VINSEUM de Vilafranca del Penedès, on Ignasi Aballí ha inaugurat ‘Paisatge possible’ i ‘Intents de reconstrucció’. El primer insereix textos a les finestres del museu per identificar elements que formen part de la visita a l’equipament però que sovint no són percebuts com a tals. En la segona obra, l’artista reconstrueix diverses provetes de vidre i material de laboratori prèviament esclafats.
La propera obra s’inaugurarà el 10 d’abril a la Casa Bloc de Barcelona, on Manolo Laguillo ha plasmat ‘Campo/contracampo’, amb la intenció d’oferir un diàleg entre l’interior i exterior d’aquest edifici d’habitatges per a famílies obreres construït als anys 30.
Un mes després, el 10 de maig, s’obrirà al públic l’obra ‘Un fil de veu gebrada’, de Mar Arza, al Castell monestir d’Escornalbou (Baix Camp). Es tracta d’una instal·lació formada amb un audiovisual de prop de set minuts amb un reguitzell de paraules que entren i surten d’una prestatgeria.
Pel que fa a les terres de Ponent, ‘Passat/Present’ es podrà veure a partir del 16 de maig al Museu de la Noguera, a Balaguer, on ha intervingut Patricia Dauder amb ‘Tamis’. L’actuació de l’artista barcelonina ofereix objectes i fragments d’època andalusa mesclats amb materials d’obres contemporànies.
Seguidament, el 22 de maig s’inaugurarà a Comarques Centrals ‘El rapte de la nimfa’, de Paula Bruna. Serà al Museu del Ter, a Manlleu (Osona), on l’artista ofereix un audiovisual en una instal·lació ubicada al costat d’una de les turbines que històricament feien funcionar les màquines de filatures.
En el cas de les Terres de l’Ebre, la intervenció serà al Castell de Miravet (Baix Ebre). El 24 de maig s’inaugurarà ‘Una pedra fa castell’, de Cabosanroque. El col·lectiu col·locarà al centre de la capella una roca calcària procedent d’una gravera en desús, la qual perforaran per evocar el so del treball amb les roques utilitzades en la construcció de la fortificació.
Per últim, el 31 de maig i el 6 de juny s’inauguraran les obres de l’Alt Pirineu i Girona. En el primer cas, David Bestué intervindrà al Museu Hidroelèctric de Cabdella, a la Vall Fosca (Pallars Jussà) amb l’obra ‘La llum’. En concret, l’artista actuarà en diferents punts de la central i de l’interior de l’Hospital de cartó per il·lustrar com l’indret va passar de l’Edat Mitjana a la Revolució Industrial.
En el cas de Girona, a partir del 8 de juny es podrà veure ‘A conseqüència d’un llamp’ al Museu de la Garrotxa, a Olot. Aquesta és obra de Mariona Moncunill ubicada a Can Trinxeria, en la que oferirà un relat de petits fragments d’història de la comarca prenent com a punt de partida les pedres de llamp, les destrals neolítiques que van ser usades en la prehistòria com a amulets protectors.