Els actes amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya han començat amb l’acte institucional, que s’ha celebrat a l’església de Santa Maria.
El primer dels actes amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya de 2024 ha començat amb la hissada de la Senyera, acompanyada del Cant de la Senyera de Joan Maragall i Lluís Millet, que ha estat interpretada per l’Orfeó balaguerí, sota la direcció de Miguel Castro Santafé.
Un dels primers parlaments ha anat a càrrec d’Àlvar Llobet, periodista i biògraf de Joan Sauret, el qual ha rememorat el 125è aniversari del seu naixement, l’any 1899 a Balaguer. Sauret va emigrar de ben jove a Buenos Aires, on va iniciar la seva carrera periodística a través de la revista Ressorgiment, així com un sòlid compromís polític amb el catalanisme republicà. Quan tenia 20 anys va tornar a Balaguer, on va obrir una impremta i va crear la revista Pla i Muntanya. Sauret va ser estret col·laborador de Josep Tarradellas, al que va succeir al capdavant del partit des de 1954 fins 1976. L’any 1983 va tornar a Balaguer, on va morir dos anys després.
Seguidament, la paera en cap de Balaguer, Lorena González, ha donat la benvinguda als assistents i ha remarcat la importància de posar en valor la cultura i la llengua com a símbols de la identitat catalana, la qual ens uneix i ens identifica. En aquest sentit, també ha traslladat als assistents la rellevància d’una Diada on tothom hi tingui cabuda, i on les diferents manifestacions polítiques hi siguin presents.
Tot seguit s’ha recordat el 50è aniversari del naixement de Guillem Agulló, el jove valencià militant de moviments d’esquerres i antifeixistes, que va ser assassinat per motius polítics l’any 1993 per part d’un grup de joves d’extrema dreta. En aquest cas, l’homenatge ha anat a càrrec de l’actor Jesús Agelet, de la Companyia La Pertinent, el qual ha interpretat textos de Núria Cadenes. També s’ha rememorat el 50 aniversari de la mort de Salvador Puig Antich, anarquista i antifeixista català, condemnat per un tribunal militar com a responsable de la mort del subinspector Francisco Anguas, el qual va morir executat al garrot vil el març de 1974, a l’edat de 25 anys. En aquesta ocasió s’ha interpretat una versió de ‘A Margalida’ de Joan Isaac, que ha anat a càrrec del Duet Rosich amb l’acompanyament de La Xemeneia Espai de Dansa i Creació i la rapsode Oana Paula Nicoara.
Finalment s’ha fet una interpretació dels textos de Joan Sauret a ‘Les passions de la plaça del Bellviure: un poble al peu del campanar i a la vora del riu’, a càrrec de Francesc Vilalta de la companyia La Pertinent.
L’acte ha acabat amb el Cant dels Segadors, a càrrec de l’Orfeó balaguerí, al que ha seguit una ballada de sardanes amb la Cobla 11 de Setembre a l’exterior de l’església de Santa Maria.