Balaguer entrega el XXIIIè premi Comte Jaume d’Urgell

Membres del jurat i premiats (Aj. Balaguer)

El convent de Sant Domènec de Balaguer va acollir el passat divendres l’acte de lliurament del XXIIIè premi Comte Jaume d’Urgell a Òmnium Cultural, en reconeixement per la seva llarga trajectòria en la defensa, promoció i normalització de la llengua catalana, i a Joan Veny i Clar, filòleg mallorquí, que ha dedicat bona part de la seva obra a l’estudi dels diversos dialectes de la llengua catalana. L’acte va comptar amb l’actuació de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell i la Coral Shalom i cantaires col·laboradors, que van interpretar peces de Richard Strauss i Anton Bruckner.Amb aquest premi, els membres del jurat han volgut reconèixer la tasca d’Òmnium Cultural, entitat que després de més de 50 anys de trajectòria encara es manté ferma en la defensa de la llengua i cultura catalanes, però també en destaquen la seva capacitat d’adaptar-se als nous temps, fomentant l’aprenentatge del català entre la població nouvinguda i oferint serveis d’assessorament jurídic i de suport a les escoles. L’entitat compta amb més de 25.000 socis repartits per l’àmbit dels Països Catalans. Josep Maria Forner, president d’Òmnium Ponent, ha recollit el premi en nom de l’entitat i ha assegurat, en el seu discurs d’agraïment, que ara toca defensar l’estat propi.Pel que fa a Joan Veny, nascut el 1932 a Campos, Mallorca, el jurat destaca que és una figura acadèmica de primer ordre, que ha contribuït amb la seva obra a preservar i a difondre les diferents variants del català. Una de les seves obres cabdals és l’Atlas lingüístic dels Països Catalans, una enciclopèdia feta a partir del treball de camp, que recull l’àmplia varietat de dialectes que trobem en les terres de parla catalana. Veny ha recordat el seu pas per les terres de Lleida, en l’època que va ser professor de l’IES Màrius Torres i quan va recórrer la Noguera entrevistant a diversos veïns pels seus estudis sobre les variants del català.

Per la seva banda, l’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, va ressaltar la tasca dels premiats en favor de la promoció i salvaguarda de la llengua catalana i va exhortar a la ciutadania a ser “valenta davant dels atacs constants contra la llengua” i les amenaces sobre la inviabilitat d’un estat propi.

Aquesta és la primera vegada que l’ajuntament de Balaguer entrega aquest guardó, després que el consell comarcal de la Noguera n’hagi desistit per motius econòmics. El premi consisteix en una reproducció a escala real del segell que utilitzava el comte Jaume d’Urgell, també anomenat El Dissortat.

Els membres del jurat es van reunir el passat 31 de març a l’ajuntament de Balaguer. Aquest va estar presidit per l’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, i integrat per Miquel Aige, regidor de Cultura de Balaguer; Vicenç Villatoro, director de l’Institut Ramon Llull; Josep Maria Solé i Sabaté, director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs; Josep Vallverdú, escriptor; Francesc Canosa, professor de periodisme i audiovisuals a la Universitat Ramon Llull; Miquel Pueyo, director de la càtedra de Periodisme i Comunicació de la Universitat de Lleida; Josep Borràs, president del Cercle de Promoció Econòmica de Balaguer, i Joan Biscarri, vicerector d’Activitats Culturals i Projecció Universitària de la Universitat de Lleida.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.