La ciutat de Balaguer no va poder celebrar el passat 29 d’abril el Dia Internacional de la Dansa a causa de les restriccions que va haver d’aplicar la Paeria de Balaguer aquella setmana per l’augment de casos de la Covid-19. Per aquest motiu, la proposta de dansa contemporània Àer de Laia Santanach es va haver d’ajornar. La nova data per poder oferir al públic balaguerí aquesta peça de dansa de 25 minuts de durada és aquest proper dissabte 15 de maig a les 12 del migdia davant del Xalet Montiu, a la zona enjardinada.
Àer, en la seva versió site specific, és una peça que combina dansa contemporània i música electrònica. El projecte de Laia Santanach replanteja la dansa tradicional popular del contrapàs des d’una visió actual, personal i subjectiva, amb una mirada en clau de gènere. El contrapàs es ballava a Catalunya fins al segle XIX, inicialment en context litúrgic, i sembla que va ser el precursor de la sardana. Àer reflexiona sobre l’origen i l’execució d’aquesta dansa de caràcter solemne, interpretada originalment, segons els experts, únicament per homes. Àer planteja la religió com la creença o confiança en la unitat de grup, des del desig d’una cosa tangible, com la voluntat pren un paper protagonista per la feina persistent per aconseguir alguna cosa. Així el seu caràcter solemne i seriós es manté per construir una coreografia on el gènere perd importància per a ser ballat per dones i homes.
ÀER ha estat la peça guanyadora de la tercera edició de el premi Delfí Colomé.
Candidata als Premis MAX 2020 com a millor coreografia
Fitxa artística:
Idea i direcció: Laia Santanach
Coreografia: Laia Santanach en col·laboració amb els intèrprets.
Ballarins: Anna Hierro, Laia Santanach i Mario G. Sáez
Composició musical: Carlos Martorell
Assessorament: Sonia Gómez
Imatge: Ignasi Castañé
Fotografia: Nora Baylach
Disseny de llums: Joana Serra
Producció i distribució: El Climamola
Amb aquesta proposta, la ciutat de Balaguer se suma al projecte Nòmada de Fira Tàrrega i segueix apostant per la dansa contemporània i la fusió amb la mirada posada al festival Llavors del setembre i a la capital de la sardana 2022 en la que ja s’està treballant.
Projecte Nòmada
A fi de contrarestar la caiguda de contractació artística provocada per la pandèmia de la COVID-19 i per tal de dinamitzar el mercat de les arts de carrer, FiraTàrrega posa en marxa el Circuit Nòmada que vol implicar els agents programadors de Catalunya i de l’Estat espanyol en una xarxa d’exhibició de propostes artístiques seleccionades per la Fira i que seran exhibides en municipis de diferents territoris al llarg de 2021.
Aquesta oferta és l’equivalent de la programació artística suspesa en l’edició 2020 de la Fira i se selecciona a partir de les dues convocatòries artístiques que vam obrir al 2019, així com de les propostes artístiques aportades per les comunitats autònomes en conveni amb la Fira i d’alguns espectacles que no s’han pogut programar en diversos mercats estratègics de Catalunya durant el confinament.
El projecte del Circuit Nòmada no és únicament una oferta artística sinó que contempla, a més, activitats de dinamització del mercat escènic i estratègies de vinculació amb l’espectador i el territori.