L’ajuntament de Balaguer s’ha aliat amb dues ciutats de Tunísia, una del Líban i una altra d’Egipte per liderar un projecte europeu de recuperació i promoció del patrimoni medieval islàmic comú.
De la mà d’aquestes ciutats i amb la participació de la càtedra Unesco de la Universitat de Lleida, l’Ajuntament de Balaguer opta a un projecte de cooperació nord-sud de la Unió Europea titulat ‘Mediterranean Sea Basin Programme’, que a la capital de la Noguera ha de permetre la restauració de bona part del jaciment islàmic del Pla d’Almatà, uns dels més importants de Catalunya amb una extensió de 27 hectàrees.
Concretament, els socis de Balaguer en aquest projecte són l’ajuntament de Sfax (Tunísia), l’Organització Nacional per a l’Harmonia Urbana d’Egipte en col·laboració amb la ciutat de Rosetta (Egipte), l’Associació per a la salvaguarda de la medina de Kairouan (Tunísia), el Centre d’Estudis de Patrimoni del Líban, que hi participa amb un projecte a Trípoli, i la càtedra de la Unesco de la Universitat de Lleida. Totes aquestes ciutats compten amb un important patrimoni islàmic medieval i tenen en marxa projectes per restaurar-lo i donar-lo a conèixer.
L’objectiu del projecte és crear una ruta de turisme cultural sostenible que uneixi i promogui les relacions culturals entre aquest territoris del sud i el nord del Mediterrani.
L’inici de la ruta se situaria al Líban i tindria com a punt final Balaguer. De fet, l’objectiu del programa europeu és contribuir al desenvolupament de les dues ribes del Mediterrani a través de projectes que afavoreixin un creixement sostenible, ja sigui a través de la realització d’estudis, treballs de restauració o la creació de productes de turisme cultural que contribueixin a generar llocs de treball i empreses. Així mateix, ha de permetre generar un intercanvi de coneixements, tecnologia, equipaments i professionals. S’estima que unes 707.473 persones es poden beneficiar directament del projecte.
El cost del projecte s’estima en 2 milions d’euros, dels quals la subvenció que atorga la Unió Europea en cobreix el 90%. Aquests fons es destinarien a la restauració i museïtzació dels espais comuns, és a dir les restes de les ciutats medievals islàmiques; a la difusió d’aquests orígens comuns, i al desenvolupament d’un model turístic sostenible.
Font: Nota de Premsa Ajuntament de Balaguer
Fotografia: Impic