El periodista i escriptor David Marín (Barcelona, 1974), ha combinat a ‘Purgatori’ (RBA La Magrana) dues trames diferents que passen per una història recuperada d’una bruixa del segle XVI de la Vall Fosca (Pallars Jussà) i també per l’assassinat d’un mossèn de Balaguer a Lleida i tota la investigació policia que s’inicia al seu voltant. Marín ha guanyat amb aquesta novel·la que va començar a escriure fa quatre anys el ‘Premi Crims de Tinta’ 2019, que atorga el Departament d’Interior. El periodista establert a la Noguera reivindica les terres de Ponent i el Pirineu com un escenari ideal per ubicar-hi trames de gènere negre. Assegura que les ”característiques especials” de la seva gent i el territori ”de frontera” són igual o més bons per centrar-hi històries d’aquest tipus, més enllà de grans ciutats com Barcelona.
David Marín ha explicat en una entrevista a l’ACN que ‘Purgatori’ és una novel·la d’investigació policial on es desenvolupen dues trames; d’una banda hi ha el misteriós assassinat d’un mossèn que és el director d’una escola religiosa de Balaguer. El seu cadàver apareix als afores de la ciutat de Lleida i llavors arrenca tota una trama d’investigació que es desenvolupa entre les capitals de la Noguera i el Segrià de la mà del sergent Rull, un personatge que Marín fa servir en altres novel·les que ha escrit del mateix gènere.
La segona trama del llibre està relacionada amb una nissaga de bruixes de la Vall Fosca, del petit poble de Mont-Ros, al Pallars Jussà. Una dona descendent de la família d’una bruixa que va ser executada a la vila al segle XVI torna al poble i comencen a passar coses estranyes com que els nens emmalalteixin o que els animals es morin. Marín assegura que la història d’aquesta bruixa del segle XVI és real, i que es deia Margarida Arrugall. La van condemnar 5 vegades a la forca per bruixeria durant la ”cacera de bruixes tant intensa que hi va haver al Pirineu”.
David Marín explica que l’acció de llibre transcorre al segle XXI però que la història de la bruixa de la Vall Fosca l’ha desenvolupat a partir d’una entrevista que va fer a l’historiador expert en bruixeria, Pau Castell, quan estava fent un reportatge per al ‘Punt Avui’. ”Després d’aquella entrevista el cas se’m va quedar clavat a la memòria, no el podia deixar, i vaig decidir escriure sobre això”, afirma.
Ponent i el Pirineu: un territori perfecte per a la novel·la negra
David Marín remarca que el gènere negre policial està vivint en els darrers anys un ”moment molt dolç” al conjunt de les terres de Lleida. A partir de grans referents com Emili Bayo o Pep Coll, Marín apunta el punt d’inflexió que va suposar ‘Anna Grim’ de Montse Sanjuan, amb un ”esclat d’autors que per fi situen Lleida en el mapa literari del gènere negre”.
Segons Marín, el de les terres de Ponent i el Pirineu ”és un escenari molt bo”, per les ”característiques especials” de la seva gent i el paisatge. ”Som el Far West de Catalunya”, apunta i és per això que pensa que cal ”reivindicar un territori especial i interessant on poder-hi ubicar novel·les però també música i qualsevol activitat cultural”.
Marín es va establir fa 10 anys a la Noguera provinent de Barcelona i és per això que considera un ”privilegi” contribuir amb aquesta novel·la a situar Lleida dins d’una normalitat literària al conjunt del país que a vegades sembla que s’acabi al ”sostre de vidre de la Panadella”. En aquest sentit, l’autor ha posat molt èmfasi en la parla dels personatges de ‘Purgatori’ amb expressions que en el cas de la trama de Lleida són en lleidatà i en el cas de la trama del Pallars en pallarès. Per fer-ho, ha comptat amb l’assessorament d’experts, entre d’altres les de l’associació Cambuleta de foment del pallarès.
‘Purgatori’ es presenta demà dijous a les set de la tarda a la Llibreria Alibri de Barcelona.
Informa i foto: ACN