La fiscalia acusava els quatre joves de delictes públics, danys i atemptat a l’autoritat, considerava els fets de “molt greus” i demanava que seguissin en presó provisional. L’Audiència de Lleida, però, conclou que aquesta mesura de privació de llibertat no es pot basar només en l’existència d’indicis sobre la comissió d’un delicte ja que té com a objectiu evitar la reiteració delictiva o el risc de fugida.
Així, la Sala considera que, “si bé poden derivar-se conseqüències penals que derivin en la celebració d’un judici, no es pot justificar una mesura cautelar caracteritzada per l’excepcionalitat i la subsidiarietat”. A més, afegeix, cap dels joves té antecedents penals i actualment no hi ha risc de reincidència ja que “no s’aprecia en aquest moment, després d’un mes, un escenari com aquell en què es van produir els incidents”. “Hi ha una incidència evident menor en la vida pública de la ciutat de les protestes en el context de les quals es van produir els fets”, recull la interlocutòria.
L’advocada dels dos dels quatre empresonats, Marta Mas, ha celebrat la notícia i que l’Audiència de Lleida hagi acceptat els seus arguments.
Advocacia per la Democràcia ha felicitat des del seu compte de Twitter les defenses de l’Amadeu, el Ionut, el Mohammed i l’Othomane, després que l’Audiència hagi acceptat posar-los en llibertat. L’associació acaba el seu escrit amb les paraules “drets”, “llibertats” i “justícia”.
Des del CDRs de Lleida també s’han felicitat de la notícia a les xarxes socials i asseguren que la pressió al carrer ha estat essencial per aconseguir la llibertat dels detinguts a la presó. Afegeixen que seguiran als carrers exigint la llibertat de l’Ashraf, ingressat al CIE, i denunciant la deportació a Marroc de l’Ayoub.