El Govern ordena confinar els municipis el cap de setmana i tanca centres comercials, extraescolars, teatres i concerts

Prorroga el tancament de la restauració i confina perimetralment Catalunya a partir d’aquesta nit

Pla curt on es pot veure un agent dels mossos consultant el certificat d’autoresponsabilitat a un conductor en un control als Alamús pel confinament del Segrià per rebrots de covid-19, el 6 de juliol de 2020.

El Govern ha aprovat aplicar a partir d’aquesta nit el confinament perimetral de Catalunya i també un de municipal els caps de setmana. A més, també ha confirmat el tancament de centres comercials, les activitats extraescolars (incloent l’esport) i les arts escèniques i musicals. A més, es manté el tancament de la restauració. El Govern demana seguir impulsant el teletreball i demana reduir l’assistència presencial i optar per l’ensenyament a distància a batxillerat i Formació Professional. “Hem d’actuar amb molta més contundència per superar la situació crítica que estem vivint. És el moment de l’aturada social”, ha indicat el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès. La resolució té una durada inicial de 15 dies.
El confinament municipal s’aplicarà des de les 6 hores de divendres fins a les 6 hores de dilluns. Es permetran els desplaçaments dintre de la mateixa comarca si es per anar al cementiri el 31 d’octubre i l’1 de novembre. També es permetran per fer esport en municipis propers. El Govern recomana quedar-se a casa el màxim possible, i demana també una estratègia de desplaçaments basada en la bombolla de convivència o l’ampliada.

Pel que fa a les reunions, es manté la prohibició de trobades de més de sis persones. Aquesta limitació no es aplicable al dret a manifestació.

Es tanquen els grans recintes comercials. Poden obrir els establiments que estiguin dedicats a la venda d’alimentació o de productes d’higiene. Els comerços podran obrir si tenen menys de 800 metres quadrats i reduir l’aforament al 30%. Si les botigues són més grans, hauran de reduir la seva superfície comercial. Perruqueries, farmàcies i centres de jardineria podran obrir sense restriccions. També es redueix a un aforament del 30% les cerimònies de tipus religiós o fúnebre.

En l’àmbit laboral, es recomana aplicar el teletreball llevat quan és impossible fer-ho o quan no es tinguin els mitjans necessaris. En aquest cas, caldrà aplicar mesures de flexibilitat horària. El transport públic mantindrà l’oferta del 100%.

En el sector cultural, se suspenen les activitats escèniques i musicals, incloent teatres, concerts i cinemes. Els arxius, museus, sales d’exposicions i galeries d’arts podran obrir amb un 30% d’aforament. Les biblioteques estaran oberts només per al servei de préstec.

Tanquen les instal·lacions i equipaments esportius excepte els centres de tecnificació i els que hagin d’acollir competicions professionals estatals o internacionals. S’ajornen totes les competicions esportives menys aquestes, que no podran tenir públic. També tanquen els parcs i fires d’atraccions.

En l’àmbit educatiu, l’ensenyament postobligatori serà híbrid, és a dir, serà telemàtic sempre que sigui possible en el batxillerat i FP. Serà presencial per a les pràctiques i exàmens, en la línia del que continuaran fent també les universitats.

Queden suspeses les activitats de lleure, extraescolars i esport escolar. Queden fora de la limitació les activitats organitzades pel propi centre escolar al mateix recinte. També podran obrir escoles oficials d’idiomes i de formació d’adults. Les àrees de joc infantil queden obertes fins a les 20 hores.

Vergés: el sistema sanitari “no aguantarà gaire més”

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que la situació actual és “molt crítica” i per això cal un “punt d’inflexió ferm” per fer abaixar unes xifres “insostenibles” de 5.000 contagis diaris que tensionen el sistema sanitari, “que no aguantarà gaire més”. Ha admès que els últims dies s’ha vist una petita desacceleració en els nous casos, però “les projeccions indiquen que si no es prenen més mesures, en 15 dies hi haurà 900 pacients a l’UCI, com el març, i en menys d’un mes, 1.500 pacients a l’UCI, igual que al pic de la primera onada”.

“Ho hem d’aturar, ens hem preparat com a país i com a sistema de salut, passant de 600 a 900 llits de crítics, EPI i respiradors, s’ha reforçat el rastreig i la vigilància epidemiològica, i l’atenció primària”, ha dit. S’ha mostrat convençuda que les mesures tindran efecte i que es podrà abaixar la velocitat de transmissió, l’Rt, a menys d’1. També s’ha proposat arribar als 300 pacients a l’UCI, davant dels més de 400 actuals, per no haver de reprogramar altres assistències mèdiques, i a uns 1.000 positius diaris, en lloc dels 5.000 actuals, per tal de poder detectar i fer la traçabilitat de tots els casos.

“Necessitem una aturada social de país, reduir la interacció i la mobilitat, quedar-nos a casa excepte quan sigui estrictament necessari, i per això cal la col·laboració de tota la societat”, ha instat Vergés.

La consellera ha explicat que els 900 llits d’UCI actuals poden arribar a 1.200 en els mateixos centres hospitalaris, però caldria reprogramar intervencions, buidar llits convencionals i desviar professionals d’altres especialitats a atendre els pacients covid. Al gener, amb els nous hospitals que s’estan construint, es podria arribar als 1.500 llits de crítics.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.