El Mil·lenari de Sant Pere situa Ponts com a referent cultural de la demarcació de Lleida

Els promotors de la commemoració posen en valor l’aposta del municipi per “articular una celebració molt diversa” que s’ha desplegat durant dotze mesos de manera ininterrompuda

Imatge: Agustí Cucurulls

L’Ajuntament de Ponts ha acollit aquest matí la roda de premsa de balanç del Mil·lenari de Sant Pere (1024-2024), així com la presentació de l’audiovisual immersiu sobre la col·legiata, una de les darreres accions impulsades en el context de la commemoració que es clourà oficialment aquest diumenge 22 de desembre a les 18 hores amb el concert del duet Tarta Relena, a l’interior de la canònica. L’acte ha comptat amb la participació de Josep Tàpies, alcalde de Ponts; Jaume Vilalta, representant de la productora Lukimedia i responsable de l’immersiu; Rut Martínez, comissària del Mil·lenari i Toni Sala, president de l’Associació Amics de Sant Pere de Ponts, el qual ha avançat les activitats principals de la programació del 50è aniversari de l’entitat que tindrà lloc durant l’any 2025 i que donarà continuïtat a la celebració realitzada enguany.  

En aquest sentit, els promotors del Mil·lenari, encapçalats per l’Ajuntament de Ponts, s’han mostrat satisfets pel fet d’haver aconseguit “situar Ponts com a referència cultural a nivell supralocal, celebrar-ne la història i articular una programació que, més enllà de l’entreteniment, incorporés un alt valor cultural”. I és que la programació desplegada des del desembre de 2023 (amb la presentació del logotip de l’efemèride, creat per la pontsicana Júlia Sánchez Cucurulls, i una primera actuació amb la dansa del ballarí Pere Seda com a protagonista) fins ara ha tingut en compte disciplines com la dansa, la poesia, l’audiovisual -amb dues accions destacades com la trobada gamer amb la recreació del castell i la col·legiata pontsicana i l’immersiu de nova creació presentat aquest mes de desembre-, publicacions, exposicions, conferències i concerts de tipologia molt diversa. Tot plegat ha permès, en paraules de l’alcalde Josep Tàpies, “reforçar l’autoestima de la població a partir de la reivindicació de la memòria individual i col·lectiva dels pontsicans i pontsicanes i donar valor a un patrimoni local divers i d’una gran qualitat”. En aquest sentit, la comissària del Mil·lenari, Rut Martínez, ha destacat la resposta del públic “amb punxes molt notables com els sold outs de Jordi Savall i Hespèrion XXI, Lídia Pujol o Roger Mas i la Cobla Sant Jordi, sense oblidar el mig miler de persones que van gaudir de la cloenda del festival d’estiu a càrrec de Maria del Mar Bonet o la multitudinària presentació del llibre il·lustrat sobre la canònica que signen Pilarín Bayés i la periodista local Xènia López”. 

“No ha estat fàcil articular una celebració tan diversa durant dotze mesos; ha significat un repte des del punt de vista logístic i organitzatiu que valorem molt positivament perquè ens ha situat com a referència cultural de la comarca, de la demarcació i, puntualment, del país”, explica l’alcalde de Ponts.

Amb la voluntat de documentar el Mil·lenari i contribuir a una millor divulgació sobre el monument històric, l’alcalde de Ponts ha presentat l’audiovisual immersiu del Mil·lenari (https://visitasantpere.online), un viatge virtual per Sant Pere de Ponts que connecta el passat amb el present. Parlem d’un tour guiat que introdueix l’espectador a l’interior del temple i li permet visitar espais no accessibles, a més de narrar de manera divulgativa l’origen i els fets més destacats de la història del monument al llarg d’un “viatge audiovisual que barreja diferents tècniques i narratives”, tal com ha explicat el representant de Lukimedia, Jaume Vilalta, la companyia que ha produït l’audiovisual conjuntament amb les empreses Art Infogràfic i Covig.  El projecte immersiu, una iniciativa de l’Ajuntament de Ponts amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya -Direcció General d’Innovació i Cultura Digital- i la col·laboració dels Amics de Sant Pere, el grup de teatre de Ponts i altres entitats del poble, s’ha pogut experimentar en la pròpia roda de premsa gràcies a l’ús d’unes ulleres de realitat virtual.

La roda de premsa d’aquest dimecres també ha servit per detallar l’acte de cloenda del Mil·lenari que tindrà lloc aquest diumenge 22 de desembre, a les sis de la tarda i a l’interior de la col·legiata de Sant Pere. Es tracta de la presentació del nou (i molt celebrat) disc del duet Tarta Relena, És pregunta, que s’endisa en temes de contemplació tràgica amb un viatge conceptual a través del destí, el coneixement i la lluita per reconciliar el futur amb les realitats presents. Influenciades pel poble mediterrani, els laments georgians i les obres místiques de la visionària Hildegard von Bingen (segle XII), les Tarta Relena creen un món sonor vibrant on conflueixen el passat i el futur. L’acte també incorporarà la presentació del programa de celebració, l’any 2025, del cinquantenari de l’entitat local Amics de Sant Pere que ha estat l’encarregada de vetllar per la reconstrucció i divulgació del monument. 

En aquest sentit, Josep Tàpies ha assegurat que “el pòsit i el treball realitzats aquest 2024 amb activitats com el festival d’estiu a Sant Pere, tindrà continuïtat de manera dimensionada”. A més, que la commemoració del Mil·lenari s’enllaci amb el cinquantenari de l’entitat Amics de Sant Pere de Ponts, segons Tàpies, “permet continuar treballant conjuntament a favor de la cultura i, molt singularment, del patrimoni local”. “Així mateix, l’experiència del Mil·lenari ha estat també un revulsiu a nivell de protocols i metodologia des del punt de vista municipal; d’aquí que com a equip de govern iniciem el 2025 amb el repte organitzatiu d’una altra efemèride amb una xifra rodona molt important com és la celebració del 150è aniversari de Lo Ranxo de Ponts”, ha reblat l’alcalde de Ponts.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.