Durant l’any 2020 el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera ha experimentat un augment en el nombre d’atencions i serveis de suport psicològic i assessorament jurídic que ofereix de manera gratuïta a les dones que s’adrecen al SIAD i que els necessiten. En total, ha realitzat 796 atencions, 224 més que el 2019. Aquest increment es deu al fet que el nombre de dones que han estat ateses pel SIAD ha passat de 112 el 2019, a 148 el 2020.
Per serveis, el més utilitzat és el de suport psicològic, tot i que el d’assessorament jurídic creix lleugerament respecte del 2019. En quant al nombre de dones ateses en situació de violència masclista, les dades negatives confirmen que aquesta violència continua ben activa a la Noguera, ja que s’han atès 63 dones que en pateixen.
També ha assessorat 13 associacions de dones i 11 ajuntaments sobre subvencions, plans igualtat, activitats en perspectiva de gènere, etc.
Amb aquestes dades prenen molta importància les accions de visibilització de la problemàtica i de conscienciació que implementa el SIAD. En aquest vessant, en el decurs de l’any s’ha continuat sumant a les commemoracions del Dia Internacional de les Dones (8 de març), el Dia Internacional de les Dones Rurals (15 d’octubre), i el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones (25 de novembre), amb activitats com el taller “Saber ens fa lliures”, l’edició de vídeos, exposicions i intervencions artístiques en espais públics.
També ha participat en les campanyes “El meu no, és el teu no. Protegim-nos de les violències sexuals”, amb l’Oficina Jove de la Noguera, adreçada al jovent de la comarca per a conscienciar i sensibilitzar sobre les violències sexuals; i “Desmuntem falsos rumors i prejudicis”, juntament amb l’Oficina d’Inclusió i Diversitat dels Serveis Socials per contrarestar els efectes provocats per l’existència de rumors, estereotips negatius i prejudicis contra diversos col·lectius de la societat i la diversitat cultural.
En l’àmbit formatiu, ha dissenyat formacions per a professionals de l’àmbit públic i entitats privades, i conjuntament amb la Mesa de Salut de l’Oficina Jove ha impartit 34 tallers a escoles i instituts de la Noguera per prevenir de les violències masclistes, les discriminacions i desigualtats de gènere i per promoure unes relacions més igualitàries i no sexistes.
Totes aquestes activitats s’han portat a terme adaptades a les mesures de seguretat que la situació actual requereix. Durant els primers mesos de confinament va editar materials virtuals adreçats a diferents col·lectius: la guia “No estàs sola, la violència masclista la fem fora”, recull de recursos per a dones víctimes de violències masclistes, i la guia “Llegir, aprendre i créixer”, sobre llibres coeducatius adreçats a famílies i públic infantil i juvenil, que es poden descarregar de la web del Consell Comarcal de la Noguera, a la pestanya Recursos. (http://www.ccnoguera.cat/)
Aquestes activitats de sensibilització i formatives han estat possibles gràcies a la col·laboració de l’Institut Català de les Dones i la Direcció General d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, i ajuntaments i entitats de dones de la comarca.
Informa: Redacció