Endesa iniciarà dilluns vinent, dia 7 d’octubre, el buidatge periòdic dels canals de Balaguer i Térmens, a la Noguera, i de Lleida, al Segrià, amb l’objectiu de realitzar-hi diversos treballs de manteniment i millora. El buidatge progressiu d’aquests tres canals industrials es farà també la setmana del 14 d’octubre al canal de Seròs (Segrià), que es troba aigües avall de la presa de Lleida, ubicada al parc de la Mitjana. Abans de buidar-los completament, però, es rescatarà la fauna piscícola i altres espècies que habiten en aquests ecosistemes, amb la col·laboració dels Agents Rurals del territori. L’actuació s’allargarà set setmanes i comportarà l’aturada tècnica de les quatre centrals hidroelèctriques.
La companyia preveu que els canals es tornin a omplir a meitats de novembre. En concret, en l’actuació que Endesa realitza mitjançant la seva divisió d’energies renovables Enel Green Power, es millorarà el revestiment de formigó de les parets laterals i solera dels canals, i de la càmera de càrrega. També es realitzaran reparacions puntuals de desperfectes que es puguin detectar durant la inspecció al llarg de tot el canal.
Paral·lelament, durant l’operació es procedirà al rescat dels peixos, que es farà a peu i mitjançant l’ús de pesca elèctrica, un sistema que consisteix en una petita descàrrega elèctrica que immobilitza els exemplars durant només uns segons, els necessaris per capturar-los amb salabres.
Tots els peixos es classifiquen i, segons el tipus d’espècie -si és autòctona o al·lòctona- i de la seva mida, es dipositen en uns tancs isotèrmics, que compten amb oxigen, per traslladar-los novament al riu. Se n’encarregarà l’equip tècnic especialitzat de l’empresa Eccus SL. Així, un equip de professionals, proveïts de l’equip de pesca, salabres i galledes, recorreran la solera dels canals des de la sortida de turbines fins a l’entrada al sifó, sempre en direcció aigües avall per comprovar que cap individu es quedava embarrancat als tolls.
De manera simultània, altres tècnics recorreran la banqueta dreta del canal amb els mitjans i eines necessàries per l’extracció, identificació i estabulació dels individus rescatats. Les tasques es duran a terme amb la col·laboració de l’Associació de Pescadors i del cos d’Agents Rurals de la Generalitat.
El sistema de canals de Seròs, Balaguer, Térmens i Lleida és una infraestructura clau per a la gestió hídrica a les comarques de Lleida. La seva construcció es va iniciar a principis del segle XX per part de la llavors empresa Barcelona Traction, Light and Power, coneguda popularment com La Canadenca. Aquest projecte va ser fonamental en la creació de la primera gran central hidroelèctrica de Catalunya, situada a Aitona, i va marcar l’inici de la producció d’energia a gran escala a la regió.
El canal de Seròs, que es va completar el 1914, va ser una de les obres més importants de l’enginyeria hidràulica de l’època, ja que permetia aprofitar el cabal del riu Segre per a la producció d’energia elèctrica. Aquest complex sistema, que compta amb una longitud total de 53 quilòmetres, canalitza l’aigua des de l’assut del Partidor, a Balaguer, i la transporta paralel.la al riu Segre perquè es turbini a les centrals hidroelèctriques de Balaguer, Térmens, Lleida i Seròs, abastint tant zones de regadiu agrícola com nuclis urbans de la regió.
Si bé la funció principal d’aquesta sistema –un dels més rellevants del Segrià– és la producció d’energia elèctrica, també en destaca el seu aprofitament auxiliar de caràcter agropecuari, ja que s’utilitza com a canal de reg per a l’explotació agrícola de la zona. El canal consta de dos trams: el primer, de 19,1 quilòmetres de longitud, té la capacitat de transportar 60 m3/s d’aigua entre la Presa de Lleida i el pantà d’Utxesa; i un segon tram de 5,3 quilometres amb una capacitat de 120 m3/s entre la sortida del pantà d’Utxesa i la central de Seròs.
La construcció del canal de Balaguer va concloure el 1958, i amb una capacitat de 50 m3/s, transcorre des de la seva presa a la llera del riu Segre, a Camarasa (Presa El Partidor), fins a la central de Balaguer (prop del municipi de Vallfogona de Balaguer). Recorre una longitud total de 10,6 quilòmetres i té una secció trapezoidal, variable en funció del terreny, però té aproximadament 5 metres d’altura, 4 metres de base inferior i 16 metres de base superior.
El canal de Térmens va acabar de construir-se sis anys després, en concret l’any 1964, i compta amb una capacitat de 50 m3/s. Parteix del desguàs de la central hidroelèctrica de Balaguer i al llarg de 8,2 quilòmetres arriba fins a la central de Térmens (prop del municipi de Vilanova de la Barca). També té una secció trapezoidal, variable en funció del terreny, però d’uns 5 metres d’altura, 4 metres de base inferior i 16 metres de base superior.
El canal de Lleida data del 1967 i té capacitat per transportar 55 m3/s d’aigua al llarg dels seus 11,5 quilòmetres. Igual que les infraestructures anteriors, també compta amb una secció trapezoidal i variable en funció del terreny. De mitjana té uns 5 metres d’altura, 4,5 metres de base inferior i 16,5 metres de base superior.
El buidatge periòdic s’inclou dins el pla d’Endesa que té com a objectiu mantenir en òptim estat les seves instal·lacions arreu del territori i, alhora, de respecte i protecció del medi ambient.
Informa: ACN