Aquest estiu han tornat a reprendre’s un any més les excavacions a la Cova Gran de Santa Linya. Vora una vintena d’investigadors es troben estudiant aquest jaciment, que segueix revelant informació única dels primers pobladors del Prepirineu fa catorze mil anys. Les tasques arqueològiques d’enguany se centren en seguir la pista que van deixar les restes de la Linya, el Homo sapiens més antic del Prepirineu descoberta fins al moment.
És precisament en aquesta línia on des de l’equip d’investigació ha pogut avançar més darrerament. A banda dels grans descobriments dels darrers tres anys, l’equip d’arqueòlegs ha pogut desxifrar com les diferents civilitzacions van desenvolupar les seves vides en un mateix espai de formes diferents.
Una de les particularitats d’aquest jaciment és que s’hi troba tota una seqüència estratigràfica que permet reconstruir la història des dels primers pobladors. És per això que aquest espai gairebé únic al territori és un punt d’alt interès per a estudiants d’arreu de l’estat i d’altres països com els Estats Units o França, per a formar-se en aquest món.
Les excavacions van engegar al juny i finalitzaran a finals d’aquest mes, per després començar amb les fases d’estudi de tot el material extret durant la campanya i la part de divulgació. L’estudi de la Cova Gran l’encapçala la Universitat Autònoma de Barcelona amb la col·laboració de l’IEI i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Informa: Gerard Díaz Tribó