Des d’Ipcena remarquen que l’empresa acumula estocs de compostos i residus que utilitza per a l’elaboració de fertilitzants “sense tenir asfaltada la base”, cosa que “produeix escorrenties dels lixiviats, que s’acaben infiltrant en el terreny”, segons Ipcena.
A més, els ecologistes asseguren que, en moments concrets, l’empresa tracta els residus amb què elabora els fertilitzants amb una caldera. Aquest procés “produeix l’alliberament de contaminants a l’atmosfera, especialment partícules amb compostos contaminants elevats sense filtrar i mitjançant un fum dens i pesat que fa que es desplaci a nivells baixos per aquestes composicions”.
Davant aquestes suposades “irregularitats”, Ipcena reclama a l’administració l’obertura d’un expedient sancionador a l’empresa per una presumpta infracció “molt greu” en “no haver aplicat la gestió legal i els riscos –que l’entitat ecologista denuncia- al medi ambient i a la salut humana”. Així mateix, demana a Territori i Sostenibilitat que ordeni, com a mesura cautelar, l’aturada de l’empresa mentre aquesta no apliqui mesures “per reduir i eliminar el risc i descontrol que exerceix la indústria”, especialment pel que fa a la gestió dels lixiviats. Ipcena també sol·licita un estudi sobre la presumpta contaminació dels aqüífers i de la terra propera a la indústria.
Davant els fets exposats per Ipcena, l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada de Lleida (OGAU) han traslladat la denúncia de l’entitat ecologista, així com l’informe elaborat per l’organisme, a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) per tal que determinin si, d’acord amb les seves competències, veuen necessari emprendre qualsevol actuació en relació amb l’activitat de l’empresa STA de Balaguer.