Són erugues en edat adulta, ara en forma de processó es traslladen en zones de bosc per enterrar-se i transformar-se en papallona. Són les erugues de la processionària.
Abans d’arribar aquesta edat adulta, on es caracteritzen pel seu color fosc i el seus plomalls, els cucs de la processionària han desgastat part dels boscos de pins del país.
La climatologia poc habitual d’aquest hivern ha permès que la plaga s’hagi expandit amb més facilitat, es calcula que a la comarca de La Noguera ha pogut afectar prop de 20.000 ha, una de les parts més afectades és la zona del Montsec.
Ara els agents forestals han començat les tasques d’avaluació dels danys causats per la processionària. Es tracta d’acotar els boscos de pins on el cuc ha causat més danys per tal de fer els tractaments fitosanitaris la temporada que ve.
L’any 2015 ja es van tractar a Catalunya prop de 7000 ha de massa forestal amb un productes fitosanitaris per tal d’evitar la plaga.
Però les conseqüències de la processionària no són només a nivell forestal, els plomall de l’eruga en el seu estat adult poden causar urticàries i reaccions al·lèrgiques a l’ésser humà i altres animals que hi mantenen contacte.
La inflamació de la llengua o la irritació dels ulls i parts del cos, son algunes de les conseqüències més freqüents en els animals que han estat en contacte amb el cuc o amb els seus plomalls. L’actuació immediata en el moment del contagi és clau per tal de facilitar la curació de l’animal.
Boscos de pins i animals afectats per la processionària, una plaga que tot i poder tenir-se controlada, els hiverns càlids com el que estem vivint faciliten l’extensió d’aquesta plaga amb conseqüències irreparables.