El diplomàtic i escriptor George Carner, fill de Josep Carner Ribalta, va ser l’encarregat de fer aquest divendres al vespre el Pregó de les Festes del Sant Crist d’aquest 2020, unes festes aquest any totalment atípiques a causa de la pandèmia.
Precisament, a causa de la Covid-19 el Pregó no es va fer presencialment a la sala d’actes de la casa consistorial, com era habitual, sinó que aquest any es va traslladar al Teatre Municipal i els ciutadans el van poder seguir pel canal de Youtube de la Paeria.
George Carner es va mostrar molt satisfet i agraït de ser el pregoner d’enguany i va qualificar de “privilegi i honor” poder inaugurar la Festa Major de Balaguer. Durant el seu parlament va recordar la figura del seu pare que va néixer a Balaguer el 1898 i va morir a Simi Valley, Califòrnia, l’any 1988. Va fer un repàs de la seva vida, la major part de la qual va passar, ha recordat, a l’exili i l’ha definit com un “personatge de pel·lícula, més enllà de ser el meu estimat pare“. Va explicar que Carner Ribalta va deixar Balaguer als 23 anys i que la seva darrera visita a la ciutat va ser al 1985.
George Carner també va destacar que des de ben jove el seu pare es va dedicar al catalanisme actiu i va explicar “que durant la seva llarga vida (va morir als 89 anys) sempre es va presentar com un català propagant la cultura catalana i defensant els drets i les aspiracions del poble català d’autodeterminació i d’autogovern. Escriure en català per Carner Ribalta era un acte literari i patriòtic. El seu somni era una Catalunya independent i democràtica“.
George Carner també va parlar dels valors que li va inculcar des de ben jove el seu pare de qui ha dit que “tenia un sentit agut de la justícia social, uns valors profundament democràtics, i un compromís total amb la seva pàtria, Catalunya“. En aquest sentit, ha assenyalat que “tot i ser nord-americà i haver treballat com a diplomàtic per la cooperació i desenvolupament dels Estats Units sempre m’he sentit català, un català americà i allà on he treballat he pogut parlar de Catalunya, de la seva història i de la seva cultura“.
George Carner, instal·lat actualment a Catalunya, va dir també que al ser el fill del Josep Carner Ribalta se sent “com un fill adoptiu de Balaguer“, ciutat de la qual va sentir a parlar “quan era noiet a Los Àngeles” per les coses que li explicava el seu pare i ha recordat que va ser al desembre del 1974 quan va trepitjar per primera vegada la capital de la Noguera, on ha dit sentir-se “molt a gust, gairebé a casa“.
Durant el Pregó de Festes, George Carner també va recordar que una de les manifestacions culturals de la Festa Major d’aquest 2020 és, precisament, una exposició sobre la vida i obra de Josep Carner Ribalta, que es podrà veure al Museu de la Noguera fins a finals del mes de febrer. Carner va destacar sobre la mostra que “ressalta la lluita i ambició del seu pare per una Catalunya lliure“.La mostra fa un repàs de la trajectòria vital de Josep Carner Ribalta i mostra imatges inèdites, documents, objectes i una entrevista feta al polifacètic autor, polític i artista poc abans de morir.
Per la seva banda, el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal, va destacar que ha estat una sort haver pogut comptar amb George Carner com a pregoner. Vidal li va agraïr les seves paraules i també el fet d’haver sabut agafar el millor del seu pare, “la defensa de la llibertat i dels drets fonamentals“. El paer en cap també va qualificar d’orgull que George Carner se senti “un balaguerí d’origen nord-americà que viu a Begur però, al cap i a la fi, un balaguerí“.
El pregó es pot recuperar al canal de Youtube de la Paeria de Balaguer:
Durant l’acte del pregó, d’altra banda, també s’ha pogut seguir l’acte d’homenatge a Pepito Planes, més conegut com el “Xepis” i també l’acte d’agraïment a Frederic Letamendi, autor de la il•lustració de la imatge de la Festa Major d’enguany.
Així mateix, s’han donat a conèixer els guanyadors dels IX Premis Zyriab Ciutat de Balaguer amb l’acompanyament musical de membres de l’Escola Municipal de Música de Balaguer que han interpretat les obres premiades de l’edició anterior.
Informa: Redacció
Vaig trobar molt poca llum, mirat des del televisor. Semblava un enterrament més que un pregó de festes.