La sisena edició del programa “Arrenca” per a la cerca d’oportunitats laborals, dirigit a jovesi a empresaris del món rural, obrirà portes el proper 18 de setembre i fins el 25 d’octubre amb una quinzena de ponències i visites a empreses de la Noguera. Aquesta iniciativa per a la gestió empresarial, organitzada per l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Noguera, el Grupd’Acció Local (GAL) Noguera Segrià-Nord i amb el suport del Departamentd’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, va dirigida a estudiants de batxillerat i cicles formatius, així com també a empresaris rurals, ambl’objectiu que els joves identifiquin i analitzin les possibilitats que ofereixen les empreses de la comarca, moltes d’elles pioneres en el seu sector, i així poder orientar el seu futur amb garanties i minimitzar la tendència a la despoblació que pateixen les zones rurals.
La primera part de l’Arrenca oferirà un total de 7 ponències dirigides a joves i empresaris orientades a la millora de la gestió empresarial, en àmbits com ara les habilitats comunicatives, el lideratge, l’ús de les noves tecnologies de la informació o el desenvolupament d’una marca personal diferenciadora. La previsióés que les xerrades acullin enguany més de 200 alumnes de sis centres escolars de secundària, cinc dels quals de la comarca de la Noguera, (Ciutat de Balaguer, Almatà de Balaguer, Vedruna de Balaguer, Els Planells d’Artesa de Segre i Ermengol IV de Bellcaire d’Urgell) i també l’institut d’Almenar. També han confirmat la seva participació en el programa Arrenca 18 empreses del territori Noguera Segrià Nord.
La primera xerrada sobre Tècniques de negociació, a càrrec de Jordi Urgell, està prevista per al proper 18 de setembre al Centre d’Empreses Innovadores d’Almenar. La següent serà el 20 de setembre al Consell Comarcal de la Noguera i abordarà el Lideratge juvenil en l’empresa rural, a càrrec de Pablo La Puente. El 26 de setembre, i al mateix lloc, David Jorba impartirà una conferència sobre Eficiència empresarial i la gestió del temps en l’empresa. El programa continuarà el proper 28 de setembre amb una sessió sobre Màrqueting digital i comunicació 3.0 o com comunicar-nos a través de les xarxes, amb Jimmi Romeu al Camp i Secció de Crèdit Sant Isidre de Bellcaire SCCL. El 2 d’octubre, al Consell Comarcal de la Noguera, Gorka Bartolomé parlarà sobre Com posicionar-nos en el mercat: el poder de la marca personal (en anglès). Les xerrades posaran el punt final el proper 11 d’octubre a l’espai La Nou d’Artesa de Segre amb una ponència de David Jorba sobre Eines de planificació empresarial.
En una segona fase, del 3 al 25 d’octubre els joves participants tindran l’oportunitat de visitar sis empreses de diferents àmbits, com ara l’agroalimentari, o el turístic . La intenció és que elsalumnes puguin conèixer “in situ” diferents exemples d’èxit empresarial i d’aquesta manera generar inquietuds emprenedores. El programa aposta per la creació de vincles entre el teixit empresarial i el col·lectiu jove que formarà part del futur professional i emprenedor del territori.
Una de les novetats destacades d’aquest any és la realització d’un vídeo per part de cadascuna de les classes dels instituts participants on s’expliqui allò que hagi sorprès més als alumnes del programa Arrenca d’aquest any, si els han estat d’utilitat les visites o les xerrades o quina valoració en fan. L’audiovisual guanyador rebrà un premi consistent en una tauleta.
El programa forma part del projecte de cooperació Odisseu per alretorndelsjoves al món rural, finançatpel Fons Europeud’Ajudes al Desenvolupament Rural (FEADER) de la UnióEuropea i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
Diverses jornades s’emmarquen dins el PATT (Pla anual de transferència tecnològica), per tal de millorar la gestió empresarial de les empreses dels territoris rurals.