Raimon i la Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’Exterior, guanyadors del XXIVè premi Comte Jaume d’Urgell

El jurat del XXIVè premi Comte Jaume d’Urgell va decidir aquest cap de setmana atorgar-lo al cantant Raimon, una de les figures més rellevants de la nova cançó, i a la Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’Exterior, ens dependent de l’Institut Ramon Llull i present en més de 150 universitats d’arreu del món. Amb aquests premis, els membres del jurat han volgut reconèixer la llarga trajectòria de Raimon (el passat desembre es va complir 50 anys del seu primer concert a Barcelona), el seu compromís amb la llengua catalana i amb la lluita contra les injustícies i a favor de la llibertat. A banda de les lletres de les seves cançons, que ha interpretat en escenaris d’arreu del món, Raimon ha musicat poemes d’autors referents de la literatura catalana, des d’Ausiàs March a Salvador Espriu.Pel que fa a la Xarxa, el jurat valora la capacitat d’aquest organisme per estendre la llengua i cultura catalanes a través de centres de coneixement com són les universitats. Actualment, aquest ens està present en més de 150 universitats d’arreu del món, amb les quals subscriu acords per a la implantació i consolidació d’estudis catalans i dóna suport a les universitats, el professorat i els estudiants per mitjà de diversos programes i línies d’ajut.Aquest any s’han modificat les bases del guardó per tal que aquest es pugui entregar a una entitat i a una persona, sense necessitat de recórrer a la modalitat ‘ex aequo’ com passava en els darrers anys. El premi consisteix en una reproducció a escala real del segell que utilitzava el comte Jaume d’Urgell, també anomenat El Dissortat. L’acte d’entrega tindrà lloc el proper 12 d’octubre a l’església de Sant Domènec de Balaguer.

Els membres del jurat es van reunir dissabte al matí a l’ajuntament de Balaguer. El jurat va ser presidit per l’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, i integrat per Miquel Aige, regidor de Cultura de Balaguer; Vicenç Villatoro, director de l’Institut Ramon Llull; Josep Maria Solé i Sabaté, director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs; Josep Vallverdú, escriptor; Francesc Canosa, professor de periodisme i audiovisuals a la Universitat Ramon Llull; Miquel Pueyo, director de la càtedra de Periodisme i Comunicació de la Universitat de Lleida; Josep Borràs, ex president del consell comarcal de la Noguera, Joan Biscarri, vicerector d’Activitats Culturals i Projecció Universitària de la Universitat de Lleida, i Aitor Carrera, director de la Càtedra d’Estudis Occitans de la Universitat de Lleida.

Roigé ha destacat que el premi Comte Jaume d’Urgell s’ha convertit en un guardó de prestigi en l’àmbit dels Països Catalans, entre altres coses, perquè entre la nòmina de premiats hi figuren persones i institucions que han tingut un paper rellevant en la defensa de la cultura catalana i en el foment dels lligams dels pobles de parla catalana. Així mateix, entre les persones que configuren el jurat hi ha escriptors, periodistes, professors i persones que s’han significat públicament i reiteradament a favor de la nostra cultura.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.