Molta resignació, indignació i confusió entre els restauradors catalans en la primera jornada de tancament del sector decretada pel Govern. La decisió de Salut afecta uns 45.000 establiments i més d’un 6% dels treballadors al país, segons càlculs de PIMEC, i suposa un cop dur per un sector que tot just començava a aixecar el cap després del confinament. La gran majoria dels bars i restaurants han optat per abaixar la persiana i recollir les terrasses, però també hi ha establiments que ofereixen menjar i begudes per emportar o a domicili. En alguns municipis, com a Vilobí d’Onyar, els bars han obert a primera hora davant de la confusió sobre el DOGC i el TSJC, però han tancat poc després seguint les indicacions de les autoritats municipals.
Els restauradors han convocat una protesta aquest migdia a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per defensar que són espais segurs i reclamar ajudes. El Gremi de Restauració de la capital catalana considera que el tancament de bars i restaurants durant quinze dies “enfonsarà Barcelona” i “destruirà el motor” de l’economia.
A la capital, la majoria de bars i terrasses estan tancats, però també es veuen molts establiments que opten per servir cafès i esmorzar per emportar. La situació és similar arreu del país, tot i que en alguns municipis també s’han viscut moments de confusió.
És el cas de Vilobí d’Onyar, on tots els bars han obert de bon matí a l’espera de si el TSJC avalava el tancament. Això sí, els restauradors han tancat tan bon punt les autoritats municipals els han informat que, amb el decret del DOGC, l’obligació d’abaixar la persiana ja era ferma. Ara, molts opten també pel menjar a domicili.
Una de les demarcacions on el tancament està causant més pessimisme és a Lleida, que ja va patir un confinament perimetral a l’estiu que va afectar negativament als 3.000 establiments i 11.000 llocs de feina del sector de la restauració.
La Cambra de Comerç de Lleida ha recordat les xifres per ajudar a veure “la magnitud de la tragèdia” de l’impacte econòmic i social de tancar el sector. Així mateix, des de la Cambra recorden l’enorme afectació que la mesura suposa a tots els proveïdors del sector, ja que moltes empreses tenen com a client únic o principal el sector de la restauració.
D’altra banda, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, dos de les comarques catalanes que actualment tenen l’índex de contagis i el risc de rebrot més baixos, van demanar dijous una distinció en les mesures per frenar el virus per territoris com els seus. Tant des dels respectius consells comarcals com des de la Federació d’Hostaleria es va apostar per estudiar mesures més “laxes” a les comarques amb menys risc.
Informa: ACN